Volledig scherm
Kachin-vluchtelingen zoeken een veilig heenkomen in het oosten van Myanmar. © AFP

'Leger Myanmar verjaagt nu christenen'

Na de Rohingya (moslims) goeddeels te hebben verjaagd lijkt de regering van Myanmar nu een offensief begonnen tegen de Kachin, een overwegend christelijke minderheid.

In het noordoosten van Myanmar zijn de laatste dagen duizenden mensen op de vlucht geslagen, nadat opnieuw gevechten waren uitgebroken tussen het leger en christelijke rebellen. Beelden uit de moeilijk toegankelijke regio doen denken aan de terreur tegen de Rohingya, de grotendeels verjaagde moslimminderheid aan de westkant van het land. Uit de deelstaat Kachin, bij de grens met China, komen steeds meer berichten van in brand gestoken dorpen, executies en verkrachtingen.

Volgens de Verenigde Naties zijn de laatste weken zo'n vierduizend mensen uit hun huizen zijn verdreven. Over een langere periode zouden inmiddels al 120.000 Kachin zijn gevlucht. De meesten vonden onderdak in kampen in de staten Kachin of Shan. Tussen de christelijke separatisten en het leger van Myanmar woedt een jarenlange strijd, die sinds kort weer is opgelaaid. Volgens woordvoerders probeert het leger met artilleriebeschietingen en luchtaanvallen de opstandelingen te verdrijven en grondgebied in te nemen. De Kachin maken aanspraak op een deel van de gelijknamige staat Kachin waar ze al decennia verblijven. Ook China heeft claims in het grensgebied.

Onafhankelijkheid

De problemen ontstonden bij de onafhankelijkheid van het toenmalige Birma van de Britten, in 1948. Alle macht ging destijds naar de Boeddhistische meerderheid terwijl het land ook nog 130 andere religieuze en etnische groepen kent. Acht van die groepen hebben een eigen strijdkracht van wie de Kachin verreweg het best bewapend en getraind zijn. Regelmatig waren er gevechten. Een aantal jaar geleden werd een staakt-het-vuren afgesproken. Sindsdien vonden nog sporadisch beschietingen plaats.

Volledig scherm
Goed bewapenden en getrainde strijders van het KIO, de militie van de Kachin. © AP

Volgens mensenrechtenorganisaties treedt het leger van Myanmar sinds kort echter weer hard op in de regio. Dat kon omdat de wereldwijde aandacht gevestigd is op de Rohingya-crisis aan de andere kant van het land, bij de grens met Bangladesh. In Kachin zouden momenteel duizenden gevluchte mensen klem zitten in de jungle, zonder voedsel en medicijnen. Onder hen veel kinderen, vrouwen en gehandicapten, aldus VN-woordvoerder Mark Cutts. In een reportage van de nieuwszender Al-Jazeera zijn beelden te zien van brandende huizen. Een vrouw vertelt dat het leger van Myanmar willekeurig het vuur opent. “Zo lang ze achter ons aan zitten moeten we vechten”, aldus een militair van het KIO, de onafhankelijkheidsorganisatie van Kachin.

De vanwege de Rohingya-exodus internationaal bekritiseerde regering in Myanmar geeft vooralsnog geen commentaar op de laatste ontwikkelingen in Kachin.