Leger Oekraïne oefent in radioactief gebied Tsjernobyl
Oekraïense militairen oefenen in het radioactieve gebied rondom de voormalige kerncentrale Tsjernobyl. Aanleiding zijn de opgelopen spanningen met Rusland, dat steeds meer troepen naar de grens stuurt. Westerse landen vrezen dat Rusland Oekraïne binnenvalt. De exercitie is volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken de eerste grote militaire oefening in het afgesloten gebied.
Op videobeelden is te zien hoe militairen mortieren afschieten en met pantservoertuigen door de straten van de verlaten stad Pripjat trekken. Het leger oefent ook onder meer reddingsacties, het ontmantelen van landmijnen, en het verjagen van gewapende aanvallers uit gebouwen.
Hulpdiensten organiseerden daarnaast evacuaties. Zij gaven opdrachten via luidsprekers die door drones werden gedragen. Ook bestreden ze branden die met gevechten begonnen waren. ,,Omdat er geen burgers in de buurt zijn, kunnen we oefeningen uitvoeren met echte munitie in omstandigheden die zo dicht mogelijk bij echte stedelijke guerrillaoorlogvoering komen”, legt een lid van de Nationale Garde uit.
Vóór de training moesten medewerkers, die waren uitgerust met geigertellers, de plaatsen bestuderen om te controleren of de radioactiviteit niet te hoog was. De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Denys Monastyrskyï gaf aan dat de veiligheid was versterkt rond alle kernreactoren, inclusief Tsjernobyl.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Undercoveragenten
De Oekraïense minister van Defensie Oleksiï Reznikov liet weten dat hij de kans op een invasie van Russische troepen vanuit Belarus klein acht. De troepen in Pripjat zouden zich niet voorbereiden op een inval, maar op de dreiging van undercoveragenten in burger die gebouwen zouden kunnen veroveren en onrust zouden veroorzaken. Dat is wat er gebeurde toen Rusland in 2014 het Krim-schiereiland annexeerde. ,,We moeten laten zien dat we klaar zijn om op alle gebeurtenissen te reageren”, aldus Monastyrsky.
Rusland heeft een grote troepenmacht langs de Oekraïense grens gestationeerd. Het Westen beschuldigt het Kremlin ervan met een invasie in Oekraïne te dreigen. Moskou ontkent dat en meent dat het Westen juist de spanningen opdrijft.
Meerdere landen, waaronder Nederland, hebben Oekraïne steun aangeboden - militair of anderszins. Het Verenigd Koninkrijk stuurt al volop wapens, en de eerste Amerikaanse troepenversterkingen kwamen gisteren in Duitsland aan. Ook de Navo stuurt versterking naar Oost-Europese lidstaten. De Nederlandse ambassade raadt Nederlanders in Oekraïne aan te vertrekken, of zich voor te bereiden op een eventuele noodsituatie.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Tsjernobyl
Oekraïne vermoedt dat Rusland zou kunnen binnenkomen vanuit het noorden, via Belarus. De Tsjernobyl-kerncentrale ligt dichtbij de Belarussische grens.
In april 1986 vond een explosie plaats en brak brand uit in de Tsjernobyl-kerncentrale. Dit werd de grootste kernramp ooit. Als gevolg van het incident kwamen radioactieve deeltjes ook neer in Nederland. De schattingen over het aantal levens dat de ramp eiste, lopen uiteen van enkele tientallen tot vele duizenden.
De tienduizenden inwoners van de nabijgelegen stad Pripjat werden allemaal geëvacueerd. Het is tegenwoordig nog steeds niet toegestaan om zonder speciale toestemming binnen 30 kilometer van de centrale te komen.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voor bijna miljoen euro aan drugs verstopt in auto van Brit: ‘Ik was vier dagen in Amsterdam’
Een 30-jarige Brit die na een ‘vakantie’ in Nederland probeerde om 16 kilo cocaïne en heroïne het Verenigd Koninkrijk binnen te smokkelen, is woensdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van elf jaar. -
Amerikanen hoeven niet meer in quarantaine bij coronabesmetting
De Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC is klaar met beperkende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat staat in het nieuwste advies. Afstand houden, verplichte coronatests en quarantaines zijn bijvoorbeeld over het algemeen niet meer zinvol, omdat er zo veel is veranderd sinds het virus opdook bijna twee jaar geleden, aldus Greta Massetti van de CDC. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
met Video
Frankrijk zucht onder vernietigende bosbranden: ‘Brand bij Bordeaux is een monster’
Frankrijk blijft kampen met verwoestende bosbranden. Sinds begin dit jaar werd al meer dan 57.000 hectare natuurgebied in de as gelegd. Ook de weersomstandigheden maken het er niet gemakkelijker op. Zo bezorgen de aanhoudende hitte en droogte, die gepaard gaan met een warme en droge wind, de brandweer nog meer problemen. In het departement Gironde, waar de hevigste brand woedt, werden al meer dan 10.000 mensen geëvacueerd. -
Ambassade Kiev: Nederlanders moeten zich voorbereiden op vertrek
Nederlanders in Oekraïne moeten voorbereidingen treffen voor een eventuele noodsituatie, zoals het aanleggen van een noodpakket. Ook moeten ze zich inmiddels afvragen of ze nog wel in het land willen blijven. Er wonen en werken honderden Nederlanders in het land.
-
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
PREMIUM
Hoe het kabinet ineens tóch bereid bleek wapens naar Oekraïne te sturen
Vorig jaar wilde het kabinet nog geen wapens leveren aan Oekraïne, nu is die bereidheid er opeens wel. Toenemende Russische dreiging en profileringsdrang van de nieuwe minister spelen een rol.