Volledig scherm
Soldaten controleren journalisten van de publieke omroep in Thailand. © EPA

Legerleider Thailand: noodtoestand blijft gehandhaafd

UpdateDe noodtoestand blijft gehandhaafd totdat de vrede en orde in Thailand is hersteld en politieke rivalen moeten met elkaar om de tafel gaan zitten. Dat heeft de Thaise legerleider generaal Prayuth Chan-ocha vandaag gezegd.

Volledig scherm
Generaal Prayuth Chan-ocha © epa
Quote

Het leger zal actie ondernemen tegen iedereen die naar de wapens grijpt of burgers bedreigt

Legerchef Prayuth Chan-ocha
Volledig scherm
Thaise militairen controleren de straten in Bangkok © ap

'We vragen alle partijen om met elkaar te praten en een uitweg voor het land te vinden', aldus de legerleider

Het Thaise leger heeft ingegrepen om na zes maanden van politieke onrust de orde in het land, maar ook het vertrouwen van investeerders te herstellen, aldus de generaal. Hij zei dat het leger actie onderneemt tegen iedereen die naar de wapens grijpt of burgers bedreigt. 

'Geen sprake van een coup'
Vanmorgen riep het leger volkomen onverwachts de noodtoestand uit in Thailand. De legerleiding benadrukte dat er geen sprake is van een coup: er is geen reden voor paniek en iedereen kan zijn dagelijkse leven voortzetten, liet zij in een verklaring weten.

In de praktijk heeft het leger wel degelijk de macht overgenomen. Er zijn wegversperringen opgericht, de media worden gecensureerd en de regering is ondergeschikt gemaakt aan het leger.

De militairen hebben tv-stations en krantenredacties overgenomen om hun boodschap te verkondigen. Daarbij heeft het leger tien televisiezenders opgedragen te stoppen met alle uitzendingen. Volgens het leger krijgen zowel pro- als anti-regeringszenders hetzelfde bevel, zodat ze geen 'verkeerde' informatie kunnen uitzenden. Soldaten omsingelden ook het nationale hoofdkantoor van de politie in de Thaise hoofdstad Bangkok.

Het leger is duidelijk in de stad aanwezig en er rijden jeeps met erop gemonteerde machinegeweren rond. Op straat is het verder rustig. De scholen zijn open en mensen gaan gewoon naar hun werk. Sommigen stoppen zelfs even om met hun telefoons foto's te nemen van de militairen.

Toerisme lijdt onder de chaos
De toch al door tegenvallende bezoekerscijfers getroffen Thaise toerismesector zal niet blij zijn met de ingreep van het Thaise leger. Het afkondigen van de staat van beleg is doorgaans geen toeristentrekker. De Verenigde Staten en Hongkong hebben hun reisadviezen voor het Zuidoost-Aziatische land al aangescherpt en er volgen waarschijnlijk meer landen.

'Het ging net weer wat beter', zegt Mario Hardy van de Pacific Asia Travel Association, een kennis- en ondersteuningsorganisatie voor de toeristische sector. 'Maar helaas zal deze aankondiging de situatie weer terugzetten naar die van een paar maanden geleden. Hotels zijn bezorgd dat reisadviezen hun bezetting weer zullen aantasten.'

Naar schatting 10 procent van het nationaal inkomen van Thailand komt uit toerisme. Het aantal bezoekers kan dit jaar met 5 procent dalen. De hoofdstad Bangkok voelt de teruggang in bezoek nog het sterkst met een min van 14 procent over de eerste vier maanden.

Protesten gaan door
Leider Jatuporn Prompan van de pro-regeringsdemonstranten heeft laten weten door te gaan met protesteren. 'Het is goed', zei Prompan in reactie op de afkondiging van de krijgswet. 'We blijven hier en gaan door met het protest totdat het land weer terug is bij democratische beginselen die leiden tot verkiezingen.'

Tegenstanders van de regering van de afgetreden premier Yingluck Shinawatra protesteren al sinds november om te verhinderen dat zij en haar partij bij de aangekondigde verkiezingen van juli opnieuw aan de macht komt. Bij confrontaties zijn al bijna dertig mensen om het leven gekomen.

  1. Amerikanen verbieden blote Manneken Pis op Brussel-editie Monopoly: ‘Onze trots moet zwembroekje aan’

    Amerikanen verbieden blote Manneken Pis op Brus­sel-edi­tie Monopoly: ‘Onze trots moet zwembroek­je aan’

    De Amerikaanse spel- en speelgoedfabrikant Hasbro heeft met succes een stokje gestoken voor het plan van een Belgisch bedrijf om een Brussel-editie van het kapitalistische gezelschapsspel op de markt te brengen met op de verpakking een blote Manneken Pis. Het spel mag van Hasbro alleen worden verkocht als de tekening van het wereldberoemde beeldje wordt aangepast met een camouflerend zwembroekje.