Volledig scherm
Greta Thunberg © AP

Leraar geschorst na Facebookreactie over Greta: ‘Heb mijn geweer niet bij me’

Een bedreigende opmerking over de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg komt een Amerikaanse leraar waarschijnlijk duur te staan. Bij een onlinebericht over een verrassingsbezoek van de tiener aan Iowa schreef de scheikundedocent niet te komen omdat hij ‘zijn sluipschuttergeweer niet bij zich had’. De directie van zijn school heeft hem op non-actief gesteld terwijl het onderzoek loopt.

Matt Baish, docent op de Waterloo West High School in Iowa, reageerde vorige week op een Facebookbericht van een klimaatstrijder die andere activisten opriep een demonstratie van Greta Thunberg bij te wonen. Baish, overduidelijk geen liefhebber van de Zweedse activiste, was dat niet van plan. ‘Heb mijn sluipschuttergeweer niet bij me’, reageerde hij.

Andere Facebookgebruikers reageerden geschrokken op het bericht, maakten er screenshots van en plaatsten deze op de Facebookpagina van de school. Een dag later moest Baish zich bij de directie van de school verantwoorden. Hij is geschorst en raakt mogelijk zijn baan kwijt. De reactie is verwijderd en ook het Facebookprofiel van de scheikundedocent is offline gehaald.

Brief

Docenten en studenten van Waterloo West High School hebben een brief ontvangen waarin het incident wordt besproken. ‘We zijn ons bewust van een situatie op sociale media waarbij een van onze medewerkers betrokken is geraakt’, luidt de verklaring.

‘De aard van de gedeelde inhoud heeft ertoe geleid dat deze medewerker met verlof is in afwachting van het onderzoek. We waarderen uw geduld terwijl we de details doornemen en bedanken u voor het respecteren van het proces.’

Greta naar Den Haag

De Zweedse tiener Greta Thunberg is wereldwijd het gezicht geworden van een groeiende jeugdbeweging die zich inzet voor een beter klimaat en reist al meer dan een jaar de wereld rond. Op 20 november komt de 16-jarige naar Den Haag om de Internationale Kindervredesprijs 2018 in ontvangst te nemen. 

KidsRights, de organisatie achter de Kindervredesprijs, omschrijft haar als ‘een rolmodel voor internationaal klimaatactivisme door scholieren’.

Bekijk hieronder de bekende speech van Greta Thunberg waarin zij met trillende stem uithaalt naar de wereldleiders: