Volledig scherm
Janneke van Maanen van het COC Midden © Marina Popova

'Leven gevluchte homo's bedreigd in asielcentra'

Homoseksuele asielzoekers en gevluchte transgenders leven onder levensbedreigende omstandigheden in de opvangcentra. Er moeten daarom zo snel mogelijk safehouses komen. Dat zegt Janneke van Maanen, interim-voorzitter van homobelangenorganisatie COC Midden-Gelderland tegen dagblad De Gelderlander.

Quote

Er klinken nogal wat insinua­ties uit het verhaal door die niet met feiten gestaafd kunnen worden

Woordvoerder COA

,,In de opvang gebeuren echt barbaarse dingen die we in Nederland niet kennen. Het gaat van ontlasting in bedden en het verbranden van kleding tot slaan en verkrachting. We horen dat de mesjes uit scheermesjes worden gehaald, om daar mensen mee te bewerken. Ik kan niet alle voorbeelden noemen die ik heb gehoord, omdat die naar mensen te herleiden zijn, maar de situatie is echt barbaars. Levensbedreigend."

'Geen feiten'
Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil niet meer over de uitspraken van Van Maanen zeggen dan dit:,,We hebben afspraken met het COC over de algemene opvang van deze doelgroep en er worden maatregelen genomen. Er klinken nogal wat insinuaties uit het verhaal door die niet met feiten gestaafd kunnen worden." Volgens Van Maanen kijken het COA, die de opvang voor de regering regelt, en de gemeenten weg.

Topje van de ijsberg
Het COC Nederland onderschrijft het verhaal van Van Maanen. Sinds oktober zijn er landelijk 20 meldingen van pesterijen en bedreigingen van LHBT-vluchtelingen gemeld. Een woordvoerder:,,Mensen die als 'hij' worden aangesproken terwijl ze een zij zijn, mensen die worden uitgescholden waardoor ze hun kamer niet meer uit durven, maar ook ernstige bedreigingen, zoals 'we pakken je' of 'we maken je dood'. Het is heel erg bedreigend en angstaanjagend. We denken dat dit nog maar het topje van de ijsberg is.''