Volledig scherm
© EPA

'Leven van 8 miljoen mensen ontwricht door aardbeving'

De zware aardbeving van zaterdag in Nepal heeft ervoor gezorgd dat het leven van mogelijk acht miljoen mensen is ontwricht, zeggen de Verenigde Naties. Inmiddels zijn er ruim 4300 mensen doodverklaard. Dat aantal kan oplopen tot boven de 10.000, aldus de Nepalese premier Sushil Koirala.

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
Het Nederlandse hulpteam USAR in Kathmandu © ANP
Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© epa

Volgens het Nepalese ministerie van Binnenlandse Zaken was het aantal doden dinsdag opgelopen tot 4349. Meer dan 7000 mensen zijn gewond geraakt. 

De Nepalese regering opereert volgens Koirala op ,,oorlogssterkte'' en doet er volgens hem alles aan om mensen te redden en hulp te bieden. ,,Het is een grote opgave en een heel moeilijke periode voor Nepal'', aldus de premier.

Nederlands team
Het Nederlandse hulpteam USAR heeft in de Nepalese hoofdstad Kathmandu nog geen overlevenden gevonden van de zware aardbeving. USAR.NL meldt dinsdagochtend dat twee reddingsgroepen op verschillende locaties in Kathmandu hebben gezocht. De reddingswerkers zoeken sinds maandag in Kathmandu. Ze zijn ingezet bij een ingestort hotel en een woonhuis. Er wordt gezocht met speurhonden.

Nederlanders terug
Een militair vliegtuig met ruim veertig Nederlanders komt vanmiddag rond half twee aan op vliegveld Eindhoven. Op de vlucht zitten ouderen, zwangeren en mensen met kleine kinderen die in Nepal waren tijdens de aardbeving. Gisteren kwamen de eerste Nederlanders al terug.

Tekort aan alles
Volgens de Verenigde Naties is er na de aardbeving in Nepal dringend behoefte aan hulpgoederen, zoals zeilen, water, zeep en medicijnen. De zware aardbeving van zaterdag heeft ervoor gezorgd dat het leven van mogelijk acht miljoen mensen is ontwricht, zeggen de Verenigde Naties. Het dodental steeg vandaag tot 4352. Zeker 7600 mensen zijn gewond geraakt.

Wanhoop
Internationale hulp is inmiddels op gang gekomen, maar de wanhoop onder Nepalezen maakt plaats voor woede over de langzame reactie van de overheid op de humanitaire ramp die zich voltrekt in de bergstaat. Dat meldde The Guardian.

Voor de derde nacht op rij hebben veel mensen buiten geslapen. Sommigen hebben geen woning meer, anderen doen dat uit angst voor naschokken. Die maken het voor de reddingswerkers ook lastig. Nepal heeft bijna het volledige leger ingezet. Ook vrijwel de gehele politiemacht in het Aziatische land houdt zich bezig met de gevolgen van de beving.

Bergbeklimmers
Bijna alle bergbeklimmers die na de aardbeving op de Mount Everest kwamen vast te zitten, zijn inmiddels naar beneden gebracht. Tot nu toe werden 205 klimmers met helikopters van de hoogste bergtop ter wereld gehaald. Door de lawines die na de beving op de bergflanken ontstonden, zijn volgens officiële opgaven 17 mensen om het leven gekomen. Een woordvoerder van de autoriteiten voor toerisme sprak echter van 20 doden.

  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie.