‘Levensgevaarlijk’: buschauffeur negeert slagbomen bij spoorwegovergang

videoIn het Belgische Belsele is een buschauffeur met passagiers aan boord over een gesloten spoorwegovergang gereden. Een inzittende filmde hoe een omstander de slagboom omhoog duwde, terwijl de bus over de overweg reed, dat meldt Het Laatste Nieuws. De chauffeur is inmiddels ontslagen door zijn werkgever. 

In de omgeving van Belsele reden gisteren pendelbussen van de Belgische treinmaatschappij NMBS, omdat het treinverkeer stillag nadat een goederentrein was ontspoord. ,,Die bussen volgen een route die ze krijgen van de NMBS en die alle stopplaatsen moet aandoen waar de trein normaal gezien zou stoppen’’, zegt Thomas Baeken van spoorbedrijf Infrabel. ,,Maar als een overweg afgesloten is, is er ook een omleiding. Die had de chauffeur moeten volgen.’’

De chauffeur had in ieder geval nooit over de gesloten overgang mogen rijden. ,,Op dat moment konden er werktreinen passeren, die met herstellingen bezig waren. Die rijden weliswaar met een matige snelheid, maar dat neemt niet weg dat dit absoluut niet kan.’’ 

‘Levensgevaarlijk’

,,Dit is levensgevaarlijk’’, vindt ook Dimitri Temmerman van de NMBS. ,,We zoeken uit wie verantwoordelijk is en zullen gepaste maatregelen nemen.’’ De chauffeur is inmiddels ontslagen, meldt NMBS aan het belgische VTM NIEUWS. 

De buschauffeur begaat in elk geval een zware verkeersovertreding, die hem een boete van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s kan opleveren. Als de rechter zich over de zaak buigt, kunnen ook andere straffen volgen.

De goederentrein die gisteren ontspoorde bij Belsele had chemische stoffen aan boord. De trein kantelde niet en er was geen sprake van lekkende stoffen. Ook voor omwonenden was er geen gevaar. De ontsporing richtte wel veel schade aan, voornamelijk aan dwarsliggers, veiligheidssystemen, bekabeling en seininrichting.

Volledig scherm
De buschauffeur rijdt over de spoorweg terwijl een omstander de slagboom omhoog duwt. © Het Laatste Nieuws