‘Levensgevaarlijk’: buschauffeur negeert slagbomen bij spoorwegovergang

videoIn het Belgische Belsele is een buschauffeur met passagiers aan boord over een gesloten spoorwegovergang gereden. Een inzittende filmde hoe een omstander de slagboom omhoog duwde, terwijl de bus over de overweg reed, dat meldt Het Laatste Nieuws. De chauffeur is inmiddels ontslagen door zijn werkgever. 

In de omgeving van Belsele reden gisteren pendelbussen van de Belgische treinmaatschappij NMBS, omdat het treinverkeer stillag nadat een goederentrein was ontspoord. ,,Die bussen volgen een route die ze krijgen van de NMBS en die alle stopplaatsen moet aandoen waar de trein normaal gezien zou stoppen’’, zegt Thomas Baeken van spoorbedrijf Infrabel. ,,Maar als een overweg afgesloten is, is er ook een omleiding. Die had de chauffeur moeten volgen.’’

De chauffeur had in ieder geval nooit over de gesloten overgang mogen rijden. ,,Op dat moment konden er werktreinen passeren, die met herstellingen bezig waren. Die rijden weliswaar met een matige snelheid, maar dat neemt niet weg dat dit absoluut niet kan.’’ 

‘Levensgevaarlijk’

,,Dit is levensgevaarlijk’’, vindt ook Dimitri Temmerman van de NMBS. ,,We zoeken uit wie verantwoordelijk is en zullen gepaste maatregelen nemen.’’ De chauffeur is inmiddels ontslagen, meldt NMBS aan het belgische VTM NIEUWS. 

De buschauffeur begaat in elk geval een zware verkeersovertreding, die hem een boete van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s kan opleveren. Als de rechter zich over de zaak buigt, kunnen ook andere straffen volgen.

De goederentrein die gisteren ontspoorde bij Belsele had chemische stoffen aan boord. De trein kantelde niet en er was geen sprake van lekkende stoffen. Ook voor omwonenden was er geen gevaar. De ontsporing richtte wel veel schade aan, voornamelijk aan dwarsliggers, veiligheidssystemen, bekabeling en seininrichting.

Volledig scherm
De buschauffeur rijdt over de spoorweg terwijl een omstander de slagboom omhoog duwt. © Het Laatste Nieuws
 1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 3. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.