Volledig scherm
Een Indonesische vrouw maakt een selfie bij een levensgroot wassen Hitler-beeld in een museum in Yogyakarta. © AFP

Levensgroot wassen beeld van Hitler verwijderd wegens selfies

Een levensgroot beeld van Hitler is verwijderd bij een wassenbeeldenmuseum in de Indonesische stad Yogyakarta. Het Simon Wiesenthal Centrum dat strijdt tegen antisemitisme, en mensenrechtenorganisaties waren verontwaardigd over de selfies die mensen bij het beeld van Hitler namen.

Het Mata Trick Eye Museum liet vandaag aan de Britse zender Sky News weten dat het beeld naar aanleiding van de kritiek is weggehaald. Het beeld van Hitler stond in het museum tegen een achtergrond van het concentratiekamp Auschwitz. Het stond daar naast Darth Vader, een personage uit de filmreeks Star Wars.

Sinds 2014 stond het museum toe dat er selfies bij het beeld van Hitler werden gemaakt. Een woordvoerder van het museum zei dat het beeld was neergezet uit educatieve overwegingen en niet om mensen te beledigen. ,,Geen een bezoeker heeft erover geklaagd'', beweerde hij.

Het Simon Wiesenthal Centrum liet echter weten het beeld en ook de achtergrond waartegen het geplaatst is 'walgelijk' te vinden. Dat toont de ingang van het kamp Auschwitz met de beruchte slogan 'Arbeit Macht Frei'. ,,Het maakt de slachtoffers die het kamp ingingen en er nooit meer uitkwamen belachelijk'', aldus Rabbi Abraham Cooper van het Centrum.

Nazi-café

In januari dit jaar werd ook al een café met Nazi-thema in Indonesië gesloten na jaren van controverse en zelfs doodsbedreigingen aan het adres van de eigenaar. Obers droegen er SS-uniformen en de muren hingen vol met foto's van Hitler. 

Historici hebben de afgelopen jaren al meerdere keren verklaard dat er een gebrek aan onderwijs over de verschrikkingen van de Holocaust en de vervolging van de Joden tijdens de oorlog heerst in Indonesië.

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA