Volledig scherm
Een Indonesische vrouw maakt een selfie bij een levensgroot wassen Hitler-beeld in een museum in Yogyakarta. © AFP

Levensgroot wassen beeld van Hitler verwijderd wegens selfies

Een levensgroot beeld van Hitler is verwijderd bij een wassenbeeldenmuseum in de Indonesische stad Yogyakarta. Het Simon Wiesenthal Centrum dat strijdt tegen antisemitisme, en mensenrechtenorganisaties waren verontwaardigd over de selfies die mensen bij het beeld van Hitler namen.

Het Mata Trick Eye Museum liet vandaag aan de Britse zender Sky News weten dat het beeld naar aanleiding van de kritiek is weggehaald. Het beeld van Hitler stond in het museum tegen een achtergrond van het concentratiekamp Auschwitz. Het stond daar naast Darth Vader, een personage uit de filmreeks Star Wars.

Sinds 2014 stond het museum toe dat er selfies bij het beeld van Hitler werden gemaakt. Een woordvoerder van het museum zei dat het beeld was neergezet uit educatieve overwegingen en niet om mensen te beledigen. ,,Geen een bezoeker heeft erover geklaagd'', beweerde hij.

Het Simon Wiesenthal Centrum liet echter weten het beeld en ook de achtergrond waartegen het geplaatst is 'walgelijk' te vinden. Dat toont de ingang van het kamp Auschwitz met de beruchte slogan 'Arbeit Macht Frei'. ,,Het maakt de slachtoffers die het kamp ingingen en er nooit meer uitkwamen belachelijk'', aldus Rabbi Abraham Cooper van het Centrum.

Nazi-café

In januari dit jaar werd ook al een café met Nazi-thema in Indonesië gesloten na jaren van controverse en zelfs doodsbedreigingen aan het adres van de eigenaar. Obers droegen er SS-uniformen en de muren hingen vol met foto's van Hitler. 

Historici hebben de afgelopen jaren al meerdere keren verklaard dat er een gebrek aan onderwijs over de verschrikkingen van de Holocaust en de vervolging van de Joden tijdens de oorlog heerst in Indonesië.

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA
 1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 3. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.