Volledig scherm
Hussein Abdusamadov na zijn arrestatie door de politie. © Tajik Interior Ministry

Levenslang voor aanslagpleger Nederlandse fietsers Tadzjikistan

Hussein Abdusamadov, de hoofdverdachte van de aanslag op zeven fietstoeristen in Tadzjikistan, is veroordeeld tot een levenslange celstraf. Dat meldt een persbureau uit Tadzjikistan. Bij de aanslag eind juli kwam René Wokke (56) uit Amsterdam om het leven. Zijn vriendin (58) raakte gewond. Naast Wokke kwamen drie andere fietstoeristen om het leven. 

In totaal stonden zeventien verdachten terecht, maar slechts één van hen, Hussein Abdusamadov (33), werd verdacht van directe betrokkenheid bij de aanslag. De anderen zouden hebben geholpen of hebben afgeweten van het terreurplan.

Abdusamadov werd gearresteerd tijdens een klopjacht door de Tadzjiekse veiligheidsdiensten. Zij schoten de vier andere aanslagplegers dood. Abdusamadov was de enige van de vijf daders die de actie overleefde.

Dertien anderen werden ook veroordeeld omdat ze de aanslag niet hebben verhinderd. Twee van hen kregen 16 jaar cel. 

Niet openbaar

De rechtszaak over de aanslag vond plaats in het zwaar beveiligde detentiecentrum no.1 in de Tadzjiekse hoofdstad Dusanbe. De zeventien verdachten verschenen 23 oktober voor het eerst voor de rechter. De behandeling vond plaats achter gesloten deuren. Dat heeft geleid tot bezorgdheid over de vraag of de verdachten wel een eerlijk proces krijgen. Tadzjikistan heeft een slechte reputatie op het gebied van de eerbiediging van de mensenrechten en politieke vrijheden. 

René Wokke kwam eind juli om het leven toen de aanslagplegers met een auto op hem inreden. Hij was met zijn vriendin Kim Postma onderweg van Thailand naar Iran. Ze fietsten met twee Amerikanen, twee Zwitsers en een Fransman door Tadzjikistan. Het Amerikaanse stel (beiden 29 jaar) en de mannelijke helft van het Zwitserse stel (62) kwamen eveneens om het leven. Na te zijn ingereden op de fietstoeristen, stapten de aanslagplegers uit en staken ze met messen in op hun slachtoffers.

Toeristenpolitie

Vier Tadzjiekse oppositiegroepen in het buitenland vroegen de regeringen van Nederland, de Verenigde Staten, Zwitserland en de Europese Unie om een gezamenlijk onderzoek in te stellen naar de terreuraanslag op de groep fietstoeristen.

Naar aanleiding van de dodelijke aanslag werd in Tadzjikistan een begin gemaakt met de oprichting van een toeristenpolitie. Die moet informatie aan toeristen verstrekken, hun belangen behartigen en ook hun veiligheid garanderen.

De autoriteiten van het district waarbinnen de aanslag plaatsvond, plaatsten op de plek van het drama een monument voor de slachtoffers. Het gaat om een metalen fiets en een herdenkingsbord. Daarop wordt steun betuigd aan de nabestaanden.

Kijk hier naar beelden van de aanslag:

Volledig scherm
Hussein Abdusamadov. © Tajik Interior Ministry