Volledig scherm
Politiemensen lopen buiten de moskee waar op 29 januari 2017 zes moskeegangers werden doodgeschoten. © REUTERS

Levenslang voor dader schietpartij Canadese moskee

De 29-jarige Alexandre Bissonnette is in Canada tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegens het doodschieten van zes moskeegangers in de stad Quebec eind januari 2017. 

Volledig scherm
Alexandre Bissonnette © AFP

De rechter in de stad bepaalde dat hij na 35 jaar kan proberen onder voorwaarden vervroegd vrij te komen.

Bissonnette drong 29 januari 2017 een moskee in Quebec binnen en schoot op circa veertig mannen en enkele kinderen die er voor een avondgebed waren samengekomen. Hij deed dat zeer bewust en systematisch. Vijf mensen raakten zwaargewond, van wie er één blijvend invalide werd. De schietpartij schokte Canada, waar schietpartijen op deze schaal en met deze achtergrond zelden voorkomen.

Bissonette studeerde destijds politieke wetenschappen aan de universiteit van Laval, die vlakbij de moskee ligt. De student had een half uur na de schietpartij zelf de politie gebeld en verklaard dat hij zich wilde overgeven. Enkele dagen na de schietpartij werd de student aangeklaagd voor de moorden. 

  1. Nieuw horrorincident in verpleeghuis waar comapatiënte zwanger raakte van verpleger

    Nieuw horrorinci­dent in verpleeg­huis waar comapatiën­te zwanger raakte van verpleger

    Een verzorgingstehuis in de Amerikaanse stad Phoenix (Arizona) - waar vorig jaar een 29-jarige comapatiënte zwanger raakte na ongewenst contact met een verpleger - is opnieuw in opspraak geraakt door een horrorverhaal. De overheid dreigt de vergunning van de instelling in te trekken, omdat recent meermaals maden werden aantroffen onder het verband van een man met een stoma. ,,Een extreem zorgwekkend incident in de patiëntenzorg”, briest het ministerie van Volksgezondheid in Arizona.