Levenslang voor schizofrene crackgebruiker die 91-jarige man op het spoor duwde

De 47-jarige Paul Crossley is gisteren in het Verenigd Koninkrijk veroordeeld tot levenslang, nadat hij vorig jaar twee mensen probeerde te vermoorden door hen voor een naderende metro te duwen. De dader lijdt aan schizofrenie, maar dat is volgens de rechtbank geen excuus voor de misdaden.

Op 27 april 2018 probeerde Crossley in een Londens metrostation een jonge man op het metrospoor te duwen toen er een metro op hoge snelheid naderde. De 23-jarige Tobias French wist echter zijn evenwicht te bewaren, waardoor hij op het perron kon blijven staan. Crossley greep de chaos die ontstond aan om in een andere metro te verdwijnen.

Bij het station Marble Arch stapte Crossley weer uit, waar hij vervolgens Robert Malpas (91), de ex-baas van Eurotunnel, hardhandig op het spoor duwde. Malpas tuimelde op het spoor en bleef daar met meerdere bekkenbreuken en een ernstige snijwond liggen. Een andere reiziger wist hem van het spoor te krijgen voor een metro over hem heen zou razen. Malpas lag na de aanval nog wel een week in het ziekenhuis. 

Volledig scherm
Het moment waarop de 91-jarige Robert Palmas op het spoor geduwd werd. © AP

Schizofrenie en crack

Crossley gebruikt medicatie voor zijn paranoïde schizofrenie, maar zijn advocaten stelden dat hij deze medicatie op de dag van de moordpogingen niet had ingenomen. Ook bleek Crossley de dag ervoor voor honderden euro's aan crack gebruikt te hebben. 

Dat was niet slim, zei Crossley zelf. Hij stelde dat zijn schizofrenie door het gebruiken van crack erger wordt. Volgens de rechter konden de aanvallen dan ook niet op de schizofrenie afgeschoven worden, maar op de agressie en het drugsgebruik van Crossley.

Crossley werd schuldig bevonden aan twee pogingen tot moord en zal minimaal twaalf jaar cel in de cel zitten. Voorlopig verblijft hij in een psychiatrisch ziekenhuis tot zijn geestelijke gezondheid genoeg verbeterd is om hem in de gevangenis onder te brengen.