Volledig scherm
Mensen hebben bloemen neergelegd om de slachtoffers van de aanslagen te gedenken. © REUTERS

Levenslange straffen voor zeven aanslagplegers Tunesië

Bijna vier jaar na twee dodelijke terreuraanslagen in Tunesië, heeft de rechtbank levenslange straffen opgelegd aan zeven verdachten. In het Bardo-museum in de hoofdstad Tunis en in de badplaats Sousse kwamen in 2015 in totaal 60 mensen om het leven, onder wie veel Britse toeristen.

De Tunesische autoriteiten arresteerden na de aanslagen honderden verdachten. 51 van hen stonden uiteindelijk terecht wegens terreur, moord en samenzwering tegen de staatsveiligheid. Geen van de beklaagden was volgens Samir Ben Amor, één van de advocaten, echter direct betrokken bij de aanslagen. Enkele verdachten zijn volgens hem vals beschuldigd. Anderen zouden alleen logistieke hulp hebben verleend aan de hoofdverdachte, Chamseddine Sandi. Die is echter nog altijd voortvluchtig en houdt zich vermoedelijk schuil in Libië.

Behalve de zeven die levenslang kregen, werden ook gevangenisstraffen opgelegd variërend van 6 maanden tot 16 jaar. 27 verdachten werden uiteindelijk vrijgesproken. Tegen de vonnissen zal volgens de advocaat beroep worden aangetekend.

Toeristen doodgeschoten

In maart 2015 schoten gewapende terroristen in het nationaal Bardo-museum 22 toeristen dood. Drie maanden later wist een 24-jarige Tunesiër in totaal 38 vakantiegangers in een hotelcomplex bij Sousse te doden voor hij zelf door veiligheidsdiensten werd doodgeschoten. De meeste slachtoffers kwamen uit Groot-Brittannië.

Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) eiste de verantwoordelijkheid op voor beide aanslagen, wat een enorme slag toebracht aan de toeristische sector in het land. Reisbureaus trokken zich terug uit het land, en er werden negatieve reisadviezen uitgevaardigd. Sinds de Tunesische regering een aantal veiligheidsmaatregelen heeft genomen om populaire bestemmingen te beschermen, is het toerisme langzaam weer aan het opkrabbelen. 

  1. Stewardess van iconische foto aanslag Zaventem dreigt baan te verliezen

    Stewardess van iconische foto aanslag Zaventem dreigt baan te verliezen

    De kleren aan flarden gescheurd, helemaal onder het stof, zwaargewond en duidelijk in shock. Eén foto maakte van Nidhi Chaphekar het symbool voor de terreur van 22 maart 2016. De Indiase stewardess moest na de aanslag op de luchthaven van Zaventem 23 operaties ondergaan en lang revalideren. Nu dreigt ze haar baan bij Jet Airways te verliezen door het dreigende faillissement van de Indische luchtvaartmaatschappij. Toch blijft ze optimistisch.