Volledig scherm
Bayern München-aanvaller Robert Lewandowski (rechts) viert een doelpunt met ploeggenoot Arjen Robben. © AFP

Lewandowski betaalde oogoperatie van niet-bestaand jongetje

De Poolse stervoetballer Robert Lewandowski is slachtoffer geweest in een grote oplichtingszaak. De Bayern München-speler betaalde ruim 23.000 euro voor de oogoperatie van het Poolse jongetje Antosia Rudzkego (2). Antosia had oogkanker en ruim 350.000 euro nodig voor een dure operatie in Amerika. Alleen, het jonge patiëntje bleek helemaal niet te bestaan.

Volledig scherm
Een screenshot van de website van de inzamelingsactie voor Antosia Rudzkego. © Screenshot

Lewandowski werd vandaag in Wrocław gehoord in de zaak die enkele maanden geleden speelde en in Poolse media veel aandacht kreeg.

Het onderwerp was dan ook aandoenlijk. De jonge Antosia leed aan een levensbedreigende ziekte. Zijn ouders hadden ruim 350.000 euro nodig voor een kostbare oogoperatie in de Verenigde Staten. Zonder de ingreep zou hun zoontje blind worden. Met veel pijn en moeite hadden Antosia’s vader en moeder 235.000 euro bij elkaar gesprokkeld. Daarvoor hadden ze hun huis en auto verpand en geld geleend van vrienden.

Inzamelingsactie

Ze waren er bijna, zo stelde de 23-jarige Michal Sienicki. Hij was een geldinzamelingsactie begonnen om de jonge Antosia te redden. De zaak werd opgepikt door Poolse media en vele donateurs meldden zich om de zaak het laatste benodigde zetje te geven. Zo ook Robert Lewandowski. De Pools international en zijn vrouw Anna doneerden 23.561 euro (100.000 Poolse zloty).

Afgelopen juli werd Sienicki ontmaskerd als fraudeur. Antosia bleek niet te bestaan. Zijn weldoener had het hele verhaal verzonnen en bood op Facebook zijn excuses aan. Sienicki gaf aan al het geld terug te zullen geven aan de donateurs. Enige tijd later plaatste hij ook een kopie van de overboeking aan Robert Lewandowski.

Małgorzata Klaus, woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Wroclaw, bevestigde vandaag dat Lewandowski is gehoord. ,,Hij is als slachtoffer ondervraagd", tekenden Duitse en Poolse media op. De ploeggenoot van Arjen Robben bij Bayern München bereidt zich momenteel met de Poolse nationale ploeg voor op de oefeninterland tegen Uruguay, vrijdag in Warschau.