Volledig scherm
De minister is in het Midden-Oosten om de economische en politieke banden aan te halen met een aantal landen. © anp

Libanon wil dat vluchtelingen terugkeren naar eigen land

Libanon vindt dat Syrische vluchtelingen moeten terugkeren naar veilige gebieden in hun eigen land. Dat kreeg minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken maandag te horen tijdens een bezoek aan dat land.

Volledig scherm
Minister Bert Koenders (R) van Buitenlandse Zaken en minister Gebran Bassil van Buitenlandse Zaken en Immigranten tijdens een persconferentie op het ministerie in Beiroet. © anp
Quote

Europa moet veel nauwer gaan samenwer­ken met de landen rond Syrië om de problemen op te lossen

Bert Koenders, minister

Zijn Libanese ambtgenoot Gebran Bassil liet op een gezamenlijke persconferentie weten dat de enige duurzame oplossing voor de vluchtelingencrisis de terugkeer van de vluchtelingen naar veilige gebieden in hun thuisland is.

Bassil ziet ook niets in hervestiging van vluchtelingen. En beloftes van de internationale gemeenschap voor financiële steun aan Libanon voor de opvang zijn volgens hem niet nagekomen.

Onder druk
Het land met 4,4 miljoen inwoners telt zo'n 1,2 miljoen Syrische vluchtelingen. Koenders begrijpt dat de capaciteit om vluchtelingen op te vangen in Libanon onder druk staat.

Hij kondigde verder aan dat Libanon 25 miljoen euro krijgt van de 110 miljoen die het kabinet onlangs vrijmaakte voor hulp aan Syrische vluchtelingen en beloofde binnen Europa te zullen pleiten voor meer steun.

Nauwer samenwerken
Europa moet veel nauwer gaan samenwerken met de landen rond Syrië om de problemen op te lossen, zei Koenders. ,,Er moeten geen taboes zijn op die samenwerking."

Bassil zei de afgelopen jaren het Westen tevergeefs te hebben gewaarschuwd voor het vluchtelingenprobleem. Verdere integratie van de Syrische vluchtelingen in de Libanese samenleving is volgens hem geen optie. Dat verbiedt de grondwet.

  1. Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwagens zijn gemaakt om snel te rijden’
    PREMIUM

    Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwa­gens zijn gemaakt om snel te rijden’

    Volgens de rechter bestaat er geen twijfel over de schuld van Giovanni F. (26) uit het Belgische Willebroek. Twee twintigers – onder wie zijn eigen achterneef – stierven omdat F. met zo’n 200 kilometer per uur hun auto van de weg ramde. Daarvoor werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf, maar die vecht hij nu aan. ,,Sportwagens zijn nu eenmaal gemaakt om snel te rijden.’’