Volledig scherm
Khalifa Haftar heeft de controle over het oostelijk deel van Libië. © REUTERS

Libische krijgsheer Haftar vertrekt uit Moskou zonder wapenstilstand te tekenen

De Libische krijgsheer Khalifa Haftar is vertrokken uit Moskou en heeft geen handtekening gezet onder een overeenkomst voor een wapenstilstand. Haftar was in de Russische hoofdstad voor de vredesgesprekken georganiseerd door Turkije en Rusland. 

Dat meldde het Russische staatspersbureau Tass vandaag. Gisteren werd al bekend dat de krijgsheer om uitstel had gevraagd voor het tekenen van de wapenstilstand met de door de VN erkende Libische regering. Het zelfbenoemde Libische Nationale Leger (LNA) van Haftar kondigde zaterdag een staakt-het-vuren af. 

Haftars Libische Nationale Leger (LNA) is al maanden bezig aan een belegering van hoofdstad Tripoli, waar de regering van Fayez al-Serraj zetelt. De krijgsheer erkent de huidige Libische regering niet. Rusland en Turkije willen een wapenstilstand in het Noord-Afrikaanse land.

Tegengestelde kampen

De Turkse president Erdogan en zijn Russische ambtsgenoot Poetin werden het tijdens een ontmoeting in Istanboel eens over een oproep tot een staakt-het-vuren in Libië. Opmerkelijk, omdat Rusland en Turkije tegengestelde kampen in het Libische conflict steunen.

Turkije levert steun aan de internationaal erkende regering in Tripoli, terwijl de Russen de troepen steunen van Khalifa Haftar die vanuit het oosten van het land oprukken naar Tripoli. Libië herbergt grote olie- en gasvoorraden en beide kampen trekken daarmee steun van diverse landen aan.

Haftar gaf zijn militie vorig jaar april opdracht op te rukken naar hoofdstad Tripoli. Hij heeft vooral een sterke positie in het oosten van het land, maar veroverde ook grote delen van het zuiden van Libië. Haftars opmars werd veroordeeld door de Verenigde Staten en door een aantal Europese landen.

 1. Zorgwekkende beelden uit 'spookstad' Wuhan: mensen bewusteloos op straat, chaos in ziekenhuizen
  CORONAVIRUS

  Zorgwekken­de beelden uit 'spook­stad' Wuhan: mensen bewuste­loos op straat, chaos in ziekenhui­zen

  Zieke mensen die bewusteloos op straat liggen, een ongeziene chaos in ziekenhuizen, hulpverleners in beschermende pakken die handen tekortkomen: de beelden die op sociale media circuleren van de toestand in de Chinese miljoenenstad Wuhan zijn zeer verontrustend te noemen. Het coronavirus heeft nu al 41 doden geëist, meer dan 1300 mensen zijn besmet geraakt. Dertien steden zijn afgesneden van de buitenwereld, ruim 43 miljoen inwoners leven daardoor in quarantaine.
 2. Vandaag verdediging van ‘dictator’ Trump aan zet
  Impeachmentproces

  Vandaag verdedi­ging van ‘dictator’ Trump aan zet

  In de Amerikaanse Senaat legden de Democraten gisteren voor de derde dag op rij uit waarom zij president Donald Trump af willen zetten. Aanklagers noemden Trump al een ‘bedrieger’ en ‘dictator’. Vanaf vandaag krijgen de Republikeinen drie dagen de kans om hun tegenargumenten toe te lichten. De Amerikaanse nieuwszender ABC News bracht vandaag ook het bestaan van een geluidsopname aan het licht waarin Trump oproept tot het terugroepen van Marie Yovanovitch, de voormalige VS-ambassadeur in Oekraïne.
 1. Ook coronavirus in Australië, drie gevallen in Frankrijk
  Dodental gestegen naar 41

  Ook coronavi­rus in Australië, drie gevallen in Frankrijk

  In Frankrijk zijn drie gevallen van het besmettelijke coronavirus opgedoken: twee in Parijs en één in Bordeaux. Dat meldt de Franse minister van Volksgezondheid. Volgens Agnès Buzyn zijn het de eerste gevallen die bekend zijn in Europa. Twee van de drie patiënten zijn familie van elkaar. Een van de patiënten, een 48-jarige man met Chinese roots, is opgenomen in een ziekenhuis in Bordeaux. Een artsendienst meldt via Facebook dat de man heeft verklaard op reis te zijn geweest naar China en via Nederland is teruggereisd. Iets wat het RIVM heeft uitgezocht en ontkent. Ook in Australië is inmiddels één besmetting vastgesteld, in Maleisië zijn drie gevallen geconstateerd.