Volledig scherm
Eerder deze week onderschepte de Libische kustwacht ook al migranten. © AFP

Libische kustwacht redt op verzoek van Italië migranten van zee

Ongeveer duizend migranten zijn voor de kust van Libië in moeilijkheden geraakt. De boten waarop zij de oversteek probeerden te maken naar Europa kregen problemen. De Spaanse hulporganisatie Proactiva Open Arms, die met een schip in de buurt was, verklaarde dat Italië haar heeft gelast geen reddingsoperatie uit te voeren.

In plaats daarvan moest de Libische kustwacht de mensen oppikken en terugbrengen naar waar ze vandaan kwamen. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini bedankte de Libische autoriteiten zondagavond voor het 'redden' van 820 migranten en voor het voorkomen van 'onrechtmatige daden' door particuliere hulporganisaties (ngo's).

Migranten lopen volgens mensenrechtenorganisaties in Libië gevaar te worden gefolterd, verkracht of mishandeld. Salvini noemt de ngo's 'gulzige' clubs en heeft al verscheidene reddingsvaartuigen de toegang tot Italiaanse havens ontzegd.

Over de manier waarop Europa met migranten moet omgaan, wordt momenteel druk gediscussierd. Overleg daarover tussen de regeringsleiders leidde vandaag niet tot een oplossing.

  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”