Volledig scherm
Eerder deze week onderschepte de Libische kustwacht ook al migranten. © AFP

Libische kustwacht redt op verzoek van Italië migranten van zee

Ongeveer duizend migranten zijn voor de kust van Libië in moeilijkheden geraakt. De boten waarop zij de oversteek probeerden te maken naar Europa kregen problemen. De Spaanse hulporganisatie Proactiva Open Arms, die met een schip in de buurt was, verklaarde dat Italië haar heeft gelast geen reddingsoperatie uit te voeren.

In plaats daarvan moest de Libische kustwacht de mensen oppikken en terugbrengen naar waar ze vandaan kwamen. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini bedankte de Libische autoriteiten zondagavond voor het 'redden' van 820 migranten en voor het voorkomen van 'onrechtmatige daden' door particuliere hulporganisaties (ngo's).

Migranten lopen volgens mensenrechtenorganisaties in Libië gevaar te worden gefolterd, verkracht of mishandeld. Salvini noemt de ngo's 'gulzige' clubs en heeft al verscheidene reddingsvaartuigen de toegang tot Italiaanse havens ontzegd.

Over de manier waarop Europa met migranten moet omgaan, wordt momenteel druk gediscussierd. Overleg daarover tussen de regeringsleiders leidde vandaag niet tot een oplossing.

  1. ‘We ruzieden, ze sloeg de deur dicht en vertrok’: broer Emanuela (15) vertelt over mysterieuze verdwijning

    ‘We ruzieden, ze sloeg de deur dicht en vertrok’: broer Emanuela (15) vertelt over mysterieu­ze verdwij­ning

    Een vermist 15-jarig meisje, lege graven en tal van duistere theorieën: wat leest als een boek van Dan Brown, is in werkelijkheid de mysterieuze verdwijning van de 15-jarige Emanuela Orlandi. Het meisje verdween 36 jaar geleden, en haar familie zoekt nog steeds. ,,Ik kan niet accepteren dat er al die jaren mensen waren die weten wat er is gebeurd”, vertelt de broer van Emanuela aan de Britse krant The Guardian.