Volledig scherm
De plek waar het lichaam van Cohen lag, was afgedekt met stuk beton en tuinafval. © Keniaanse recherche/DCI Kenya

Lichaam oud-topman Philips terecht: ‘Vreselijk en dat op vrijdag de 13de’

UpdateAcht weken na zijn verdwijning in Kenia is het lichaam van de Nederlandse Tob Cohen (69) gevonden. Dat bevestigt zijn zus tegenover deze site. Het stoffelijk overschot van de golfmagnaat en oud-topman van Philips lag in een oude septic tank op zijn eigen landgoed. 

Het lichaam van de Nederlander was omwikkeld met vele lagen zwart plastic en vertoonde tekenen van martelingen, meldt de recherche. ,,Cohen werd op gruwelijke wijze vermoord. Zijn handen, voeten en nek waren vastgebonden voordat hij om het leven werd gebracht. De moordenaars namen de tijd’’, lichtte recherchebaas George Kinoti toe tegenover Keniaanse media. 

De oude septic tank waarin het lichaam van de zestiger werd gedumpt, was volgens hem leeg, van boven volledig afgedicht met beton en aan het zicht onttrokken door dode takken en ander tuinafval. 

,,Vreselijk, vreselijk’’, zegt Cohens zus onthutst in een eerste reactie vanuit de tuin van het landgoed van haar broer. De metalen put waarin zijn stoffelijk overschot werd gedumpt, is volgens haar zo'n twintig meter diep. ,,We staan hier nu te wachten op de dingen die gaan komen. De omgeving van de put is afgeschermd omdat ze niet willen dat we zien hoe het lichaam eruit wordt gehaald’’, vervolgt Gabrie van Straten. Uiteindelijk heeft ze het lichaam wel gezien. ,,Dat was afgrijselijk. Het is bijna niet voor te stellen dat zijn echtgenote tot dit soort dingen in staat is’’, zegt  ze in een reactie tegen Keniaanse media.

Het stoffelijk overschot werd volgens Van Straten gevonden op aangeven van een tweede verdachte - hoofdverdachte is Cohens Keniaanse echtgenote - in de moordzaak. ,,Die is gaan praten en vertelde waar Tobs lichaam werd gedumpt. Eerder vanmiddag hebben ze het dan gevonden’’, verzucht de 67-jarige zus. ,,Uitgerekend op vrijdag de 13de.’’ 

Minnaar

De vondst van het lichaam van Cohen kwam voor zijn zus en haar man als een volslagen verrassing. Aanvankelijk waren ze vanmorgen uitgenodigd op het Keniaanse politiebureau om zich te laten bijpraten door de onderzoeksleider die op de zaak zit, maar die afspraak werd uitgesteld. 

Toen bleek onverwachts dat de tweede verdachte in de zaak zou worden voorgeleid. Maar nadat de zus van Cohen uren in de rechtbank had zitten wachten, kregen ze te horen dat ook dat anders zou lopen. Pas in de loop van de middag kwam vervolgens het bericht dat het lichaam van Tob Cohen was gevonden.

Die tweede verdachte is Peter K. Hij is de minnaar van Cohen’s echtgenote Sarah W.K. (52) en kwam in beeld dankzij forensisch onderzoek van haar mobieltje. De twee hadden in de dagen voor Cohens verdwijning veelvuldig telefonisch contact en het mobieltje van Peter K. werd in de nacht dat de Nederlander verdween, gelokaliseerd in de villa.

K. verklaarde tegenover de politie dat dit laatste kwam doordat hij zijn telefoontje in de woning was vergeten. K. was afgelopen zomer ceremoniemeester op het huwelijk van Cohens stiefdochter, een kind uit het eerste huwelijk van zijn Keniaanse vrouw. 

Peter K. is de ex-echtgenoot van Martha Wangari. Zij is parlementslid voor het kiesdistrict Gilgil, een stad ten noorden van Nairobi. 

Druk uitoefenen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zegt door de Keniaanse politie op de hoogte te zijn gesteld van de vondst van het lichaam van Cohen. Medewerkers van de Nederlandse ambassade in Nairobi verlenen volgens haar consulaire bijstand aan Cohens zus en zwager.

Ze zijn, toeval of niet, sinds gisteren in Kenia. Cohens zus wilde met haar aanwezigheid druk uitoefenen. ,,Het moordonderzoek verliep langzaam en hoe langer het duurt, hoe minder kans dat de zaak wordt opgelost. Nu zijn we dan eindelijk een stap verder. Het lichaam van mijn broer is terecht. Vreselijk, maar tegelijk ook heel mooi dat Tob gevonden is terwijl wij hier zijn.’’  

Quote

Tobs lichaam werd gevonden op aangeven van een derde verdachte die is gaan praten

Gabrie van Straten, zus van Tob Cohen

Van Straten wilde ook de confrontatie aangaan met Cohens Keniaanse echtgenote. Die werd twee weken geleden aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de verdwijning van en mogelijke moord op haar Nederlandse man. Cohens zus hoopte dat Sarah W.K. bij het zien van haar Nederlandse schoonzus zou gaan praten zodat de waarheid boven tafel zou komen. Die hoop bleek vals.  

De Keniaanse ontkent elke betrokkenheid. Haar echtgenoot, met wie ze sinds eind vorig jaar in een vechtscheiding was verwikkeld, had vier dagen eerder tegenover golfvrienden verklaard dat hij de procedure in gang zette omdat zijn leven al vier jaar een hel was

‘Break’

Cohen zou op 20 juli om een uur of twee ‘s middags bij zijn landgoed in een onbekende auto zijn gestapt, mogelijk een ‘foute’ taxi of Uber. Volgens de Keniaanse vertrok haar man voor een ‘break’ en een ‘medische check-up’, naar alle waarschijnlijkheid in Thailand. Dit omdat hij voor elke medische behandeling naar dat Aziatische land ging. 

Maar een medewerker van Cohen, die hetzelfde verklaarde tegenover de politie, bekende onlangs dat het verhaal niet waar was. Cohens echtgenote had hem gedwongen het bewuste verhaal op te hangen, zo verklaarden bronnen dichtbij het onderzoek. Sarah W.K. werd gisteren officieel aangeklaagd voor moord. De vrouw moet van de rechter psychisch worden onderzocht.  

De Keniaanse politie zoekt nog steeds uit wat er echt is gebeurd en krijgt daarbij hulp van Nederlandse politiemensen. Ook die zijn gisteren afgereisd en brengen vandaag een bezoek aan het Keniaanse team dat de zaak onderzoekt. ,,Er is al ontzettend veel werk verzet door collega’s, maar we hebben ze aangeboden om te kijken waar wij eventueel zouden kunnen helpen.’’ 

Eerdere moordzaak

De vondst van het lichaam van Tob Cohen doet sterk denken aan de moord op een andere Nederlander in Kenia, drie jaar geleden. Het stoffelijk overschot van de 77-jarige Jacobus van der Goes werd in juni 2016 - vijf maanden na zijn verdwijning -  eveneens gevonden in een septic tank. Die bevond zich bij zijn huis in Nyali bij Mombasa.

Van Straten: ,,Ik kende die zaak niet tot ik onlangs werd gebeld door familie van deze meneer. Ze zagen een aantal overeenkomsten maar dat de verdwijning van Tob nu eenzelfde einde kent, is wel heel bizar.’’  

De tuinman van Van der Goes werd gearresteerd omdat hij geld had opgenomen met de pinpas van Van der Goes. Het mogelijke moordwapen, een hamer, lag ook in de septic tank. Naast de tuinman werden nog twee verdachten opgepakt. 

De tuinman werd in oktober 2018 ter dood veroordeeld vanwege de moord op de gepensioneerde Nederlander. Een handlanger kreeg dezelfde straf. Die wordt in Kenia sinds eind 2016 niet meer uitgevoerd en omgezet in een levenslange gevangenisstraf.