Volledig scherm
Torenhoge vlammen en enorme rookontwikkeling bij de in brand staande tanker Sanchi. © REUTERS

Lichaam van brandende Iraanse olietanker voor Chinese kust gehaald

De Iraanse olietanker die zaterdagavond voor de Chinese oostkust op een vrachtschip botste en in brand vloog staat nog altijd in brand. Dat meldt de Zuid-Koreaanse kustwacht. Het lichaam van één bemanningslid is inmiddels geborgen, maar het lot van ruim dertig anderen is onduidelijk. Hoe groot de schade aan het milieu is, is evenmin helder.

Volledig scherm
TV-beelden van de Chinese omroep CCTV © AP
Volledig scherm
TV-beelden van de Chinese omroep CCTV © AP

De Iraanse scheepvaartautoriteiten melden dat het lichaam naar Shanghai is gestuurd ter identificatie. Het is niet bekend of bemanningsleden van de tanker het ongeluk hebben overleefd. Toen het schip, de Sanchi, in botsing met het andere schip kwam, waren er dertig Iraniërs en twee mannen uit Bangladesh aan boord.

De olietanker die onder Panamese vlag vaart, was vanuit Iran op weg naar Zuid-Korea en verscheepte 136.000 ton aan condensaat, een zeer lichte vorm van aardolie. Dat staat ongeveer gelijk aan een miljoen vaten.

Het schip botste bijna 300 kilometer ten oosten van Shanghai, bij de monding van de rivier de Yangtze, op een vrachtschip uit Hongkong. De 21-koppige Chinese bemanning van dat schip is gered, meldde het Chinese ministerie van Transport.

China heeft vier reddingsschepen en drie reinigingsboten naar de plek des onheils gestuurd. Ook de VS en Zuid-Korea hebben een vliegtuig, helikopter en een schip gestuurd. Het ongeluk had plaats bij Shanghai en de monding van de rivier de Yangtze. Daar botste het op een Chinees vrachtschip, dat niet veel schade opliep.