Volledig scherm
Alana Cutland © FCO

Lichaam van Cambridge-studente Alana (19) gevonden nadat ze verward uit vliegtuig sprong

Het lichaam van de vermiste Cambridge-studente Alana Cutland (19) is vandaag door dorpelingen in Madagaskar gevonden. Dat heeft de lokale politie bekendgemaakt. Cutland rukte vorige week de deur van een vliegtuigje open en sprong zo haar dood tegemoet. Vermoedelijk begon de jonge vrouw door malariapillen te hallucineren en was het niet haar bedoeling om zelfmoord te plegen.

De afgelopen dagen zochten vierhonderd inwoners van zes verschillende dorpen naar de vermiste studente. Gevreesd werd dat ze haar in de jungle, met daarin veel wilde dieren, niet meer terug zouden vinden. Maar de dorpelingen zochten onophoudelijk door en vonden tegen alle verwachtingen het lichaam terug.

Wat gebeurde er?

De 19-jarige Alana Cutland, een studente natuurwetenschappen aan Cambridge University, was in juli naar Madagaskar gereisd om er een zeldzame krabbensoort te onderzoeken. Een droomtrip van zes weken moest het worden. Na zes dagen was het meisje er echter belabberd aan toe: ze had al vijf paniekaanvallen gekregen en was helemaal op van de stress. Haar ouders wisten haar na enig aandringen te overtuigen om vroegtijdig terug te keren naar het Verenigd Koninkrijk.

Haar erbarmelijke mentale staat baarde haar omgeving grote zorgen, bijvoorbeeld Ruth Johnson, een landgenote die ze op het eiland had leren kennen. Zij stemde er uiteindelijk mee in om Alana bij haar terugkeer te begeleiden. Bij de vlucht naar huis ging het echter helemaal mis.

Cutland brak op 1500 meter hoogte de deur van het vliegtuig open en probeerde zich naar beneden te gooien. Haar vriendin Johnson klampte zich vast aan haar benen, maar moest haar na twee minuten loslaten. Ook de piloot kon haar niet meer tegenhouden, waarna het meisje hulpeloos naar beneden stortte.

In de cel

Een projectleider die Cutland begeleidde bij haar stage, vertelt dat ze tijdens haar verblijf tekenen van paranoia vertoonde. ,,Ze vreesde dat ze in de cel zou belanden als haar stage zou mislukken. ‘Het klinkt stom als ik het hardop zeg’, zei ze er zelf bij. Ze zag er gestrest uit en vertelde dat ze slaapproblemen had. Ik heb haar de rest van de dag rust gegund, zodat ze zou kunnen herstellen”, vertelt hij tegen Het Laatste Nieuws.

Een dokter onderzocht de studente van top tot teen. Hij raadde haar aan om geen malariapillen meer te slikken en had haar een slaapmiddel voorgeschreven. De ouders van Cutland maakten zich intussen ook flink zorgen. ,,Haar moeder belde me op met de boodschap dat ze haar dochter niet meer herkende. Ze stelde voor om haar meteen te laten terugkeren. Wij brachten alles daarvoor in gereedheid.”

‘Ze staarde in de leegte’

In de laatste uren voor het vertrek ging haar toestand er nog verder op achteruit. ,,Ze staarde de hele tijd in de leegte. Ze zei geen woord, maar keek ons wel aan. Op tafel lagen de slaappillen, die had ze niet gebruikt.”

,,Fysiek leek Alana geen probleem te hebben. Ze kon lopen en hoorde ons duidelijk. We hebben haar naar het restaurant gebracht, waar ze nog een fruitsalade gegeten heeft. Onder begeleiding van de dokter is Alana met Johnson op het vliegtuigje gestapt. Ik heb toen haar moeder gebeld om haar te laten weten dat ze op weg was naar huis.”

Vijf minuten na het opstijgen voltrok zich echter het drama. Johnson deed alle moeite van de wereld om haar reisgezel tegen te houden, maar voelde haar uiteindelijk uit haar handen glippen. Volgens de piloot heeft Cutland in het toestel geen woord meer gezegd. ,,Ik was nog aan het klimmen toen ik plots een windvlaag voelde en Ruth hoorde schreeuwen. Ik keek achterom en zag Alana uit het vliegtuig hangen.”

,,Ik ben meteen recht gaan vliegen en heb geprobeerd de deur weer te sluiten. Ruth hield intussen haar benen stevig vast. We riepen dat ze terug in het toestel moest komen zitten, maar ze gaf geen kik. Na zo’n twee minuten wist ze zich definitief los te wrikken en is ze gevallen. Ruth was hysterisch, ik ben teruggekeerd naar de luchthaven. De hele onderneming heeft zo’n 45 minuten geduurd.”

Verklaring familie

In een verklaring omschreef de familie van Cutland haar als ‘een getalenteerde danseres die zin had om de wereld te ontdekken’. ‘Onze dochter Alana was een slimme, onafhankelijke jonge vrouw, die geliefd en bewonderd werd door iedereen die haar kende. Ze was altijd vriendelijk en steunde haar familie en vrienden, waardoor ze een speciale band had met veel mensen. We weten dat ze haar erg zullen missen.’

‘Alana greep elke kans met veel enthousiasme en gevoel voor avontuur. Ze wou voortdurend bijleren en ervaringen opdoen. Ze was vooral enthousiast om aan de volgende fase van haar opleiding te beginnen. Een stage op Madagaskar vormde een goede aanvulling op haar studie natuurwetenschappen.” Het ging om een vrijwillige stage die de studente op eigen initiatief liep, zo berichten Britse media. ‘We zijn diep bedroefd over het verlies van onze prachtige dochter, die mensen liet glimlachen door er gewoon te zijn.’ 

  1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.