Volledig scherm
Salvador Dalí. © AFP

Lichaam van Salvador Dalí opgegraven voor vaderschapstest

Het lichaam van de surrealistische schilder Salvador Dalí moet worden opgegraven. Dat heeft een rechter in Madrid vandaag bepaald. De Spaanse Pilar Abel (61) spande de zaak aan omdat ze zegt de dochter te zijn van de in 1989 overleden schilder.

Salvador Dalí was een voyeur en een bijna manische adept van masturbatie, een passie die hij in een van zijn beroemdste schilderijen, De grote Masturbator, verwerkte. Maar seksueel contact met vrouwen vond hij afschrikwekkend, onder anderen omdat hij volgens zijn verschillende biografen een groot complex had vanwege zijn kleine penis. Lange tijd dacht hij zelfs dat hij impotent was. Kinderen heeft de geniale Spaanse schilder nooit gehad.

Pilar Abel, een 61-jarige tarotlezeres, is er echter van overtuigd dat zij een dochter van Dalí is. Een Spaanse rechter besloot vandaag dat de wens van de vrouw om meer duidelijkheid over haar afkomst nader onderzocht mag worden: de resten van de geniale schilder worden opgegraven om biologisch materiaal af te nemen voor een DNA-test. Mogelijk gebeurt dat al volgende maand. Dalí ligt sinds zijn dood in 1989 begraven in de koepelzaal van zijn theater-museum in het Catalaanse stadje Figueres.

Geheime relatie

Volgens Pilar Abel had de surrealistische schilder een geheime relatie met haar moeder, die werkster was bij enkele gezinnen in Cadaqués en Portlligat, het baaitje waar Dalí samen met zijn grote geliefde, Gala, sinds 1949 woonde. In 1955 raakte de ongehuwde moeder, Antonia Martínez, zwanger en zocht zij na Pilars geboorte een ‘vader’. Antonia zou haar dochter verschillende malen hebben verteld dat Dalí haar werkelijke vader was.

Van twee vaderschapstesten die Pilar Abel sinds 2007 heeft laten uitvoeren heeft zij nooit het resultaat gekregen. Daarvoor werden biologische resten gebruikt die toevallig gevonden waren, zoals enkele haren in een masker dat Dalí tijdens zijn begrafenis kreeg opgezet. Omdat die resten niet meer bestaan, is volgens de rechter een exhumatie de enige manier om een DNA-test te laten uitvoeren.

Erfenis

Mocht de tarotlezeres de dochter van Dalí blijken te zijn, dan zou zij recht hebben op 25% van diens erfenis. De Spaanse staat is tot nu toe de enige, universele erfgenaam van het werk dat hij nog zelf in bezit had, schilderijen van hemzelf maar ook van tijdgenoten als Picasso. Veel ervan was in handen van zijn muse Gala, die in 1982 overleed; een claim van een dochter van Gala, uit een eerder huwelijk, werd in de jaren tachtig door de advocaten van Dalí afgekocht. Dalí zelf had geen erfgenamen; een zus en twee neven hebben nooit aanspraak op de miljoenenerfenis gedaan.