Volledig scherm
© Gofundme-pagina Rescue Mattijn

Lichaam vermiste Mattijn (30) gevonden in rivier Laos

UpdateIn de jungle van Laos is het lichaam gevonden van de sinds maandag vermiste Mattijn Lahuis (30) uit Amsterdam. Hij bleek te zijn verdronken. Dat laat zijn familie weten. 

Het stoffelijk overschot lag in de hoofdrivier Nam Tha, enkele tientallen kilometers stroomafwaarts van de plek waar de Nederlander een kajakongeluk kreeg. Zijn oudste broer heeft het lichaam geïdentificeerd.  

De zoekactie vanuit de lucht is gestaakt en er worden voorbereidingen getroffen om het lichaam terug te brengen naar Nederland, zegt Jan Mark van Nunen namens de nabestaanden van Mattijn. 

,,De familie is diep geraakt door het trieste nieuws, maar ze zijn dankbaar voor alle steunbetuigingen en donaties die ze hebben ontvangen voor de zoekactie’’, aldus Van Nunen. 

Vriendin

Mattijns vriendin Olga Niziolek laat op Facebook weten dat  het stoffelijk overschot morgen per helikopter zal worden overgevlogen naar Vientiane, de hoofdstad van Laos. 'Van daaruit vliegen we terug naar Nederland zodra de autoriteiten ons dat toestaan'. 

Ook zij is dankbaar voor de vele steunbetuigingen. 'Mijn oprechte dank aan iedereen die Mattijn heeft gesteund met een donatie, mooie woorden of gedachten. Geef me alsjeblieft een paar dagen rust. Daarna kom ik met een update.' 

Crowdfundingactie

Een gespecialiseerd reddingsteam zocht vandaag in Laos met een helikopter naar de vermiste Nederlander. Om die helikopter te kunnen betalen, lanceerde de familie van Mattijn gisteren een crowdfundingactie. De teller stond om 14 uur vanmiddag op ruim 43.000 euro van de benodigde 70.000 euro. 

Boom

Mattijn ging eind juli met twee vrienden en een gids de jungle in, zo is te lezen op de gofundme-pagina. Ze trekken er door het regenwoud en de bamboevelden en slapen in houten hutjes. Op de laatste dag gaat het fout. Met vier kajaks gaan ze de rivier op. 'In de bocht van de rivier schrikt de gids van de stroming die plotseling versnelt, en onverwachts wordt een omgevallen boom in het water zichtbaar. De gids weet nog net te ontwijken, maar voor de twee kajaks erachter is het te laat.'

Twee kajaks kapseizen. Mattijns vriend Tom komt onder de boom vast te zitten, maar worstelt zich los. Hij, een andere vriend en de gids weten de kant te bereiken, maar 'Mattijn is nergens meer te bekennen'.

Digital nomad

Lahuis was een freelance web-programmeur en -leraar, staat op zijn LinkedIn-profiel. Hij was ook een 'digital nomad'. Dat zijn ondernemers die geen vaste werkplek nodig hebben omdat ze online werken en dat werk overal op aarde kunnen uitoefenen terwijl ze rondreizen. 

Voor zijn vriendin geldt hetzelfde. Zij is vertaalster Pools-Nederlands en Nederlands-Pools. Mattijn en zij trokken begin dit jaar naar Azië om het continent te ontdekken en tussendoor te werken. 

Huisvriend

Huisvriend Kamil Baluk kan nauwelijks geloven dat Lahuis niet meer leeft. ,,Dit is verschrikkelijk nieuws", zegt hij geschokt. De onderzoeksjournalist uit Polen logeerde gedurende twee jaar regelmatig bij Mattijn en Olga in Amsterdam tijdens de voorbereidingen voor zijn boek over spermadonorschap in Nederland. 

Baluk denkt met weemoed terug aan 'die mooie tijd' bij Mattijn en Olga. Zij waren super gastvrij, zegt hij. ,,Ik herinner me hen als hele warme mensen met een open mind. Ik had geen geld om een hotel te kunnen betalen en mocht bij hen logeren zo vaak ik wilde. Mattijn gaf me zelfs de sleutel van hun appartement. Als je hem vroeg om te helpen dan deed hij dat. Mattijn deed ook altijd wat hij beloofde."

Nederlands

Dankzij Lahuis verbeterde ook het Nederlands van de Poolse logé, vervolgt die laatste. ,,Veel mensen in Amsterdam schakelden over op het Engels als ik met hen sprak maar Mattijn sprak steevast Nederlands met mij."

Quote

Mattijn was allesbehal­ve een adrenaline­zoe­ker, zou nooit iets gevaar­lijks doen.

Kamil Baluk

Het nieuws over de verdwijning van zijn Nederlandse vriend, sloeg gisteren in als een bom bij Baluk. Het overlijden hakt er nog harder in. Mattijn heeft volgens hem brute pech gehad. ,,Hij was allesbehalve een adrenalinezoeker, zou nooit iets gevaarlijks doen. Respecteer alsjeblieft de wens van de familie en Olga en val hen niet lastig in deze zware dagen."

Buitenlandse Zaken

Het ongeluk van de 30-jarige Nederlander is helaas niet het enige ongeluk van de afgelopen vakantieweken. Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken merken ze dat ook. Een woordvoerster van het ministerie zegt dat het de afgelopen twee weken 'extremer' druk is dan voorgaande jaren. ,,We hebben geen exacte cijfers, maar het lijken zeker meer zaken. Het zijn ook meer grote zaken die sneller door de media worden opgepakt en zaken die meermaals terugkomen."

Een 21-jarige man uit Den Bosch overleed afgelopen nacht in de Kroatische stad Zadar nadat hij van een stadsmuur was gevallen. Er is ook een Nederlandse vrouw omgekomen in Canada nadat ze in een rivier was gevallen. Een andere Nederlandse vrouw kwam eerder deze week om het leven tijdens een ongeval met een quad in Griekenland. En de zoekactie naar de vermiste Koen van Keulen werd vorige week gestaakt toen zijn lichaam in het water langs een smalle weg in Italië werd gevonden.