Lichamen van drie jonge kinderen aangespoeld op strand van Libië
De lichamen van drie jonge kinderen, die vermoedelijk passagiers waren op een gezonken migrantenboot, zijn de afgelopen week aangespoeld op het strand van de Libische kustplaats Zuwara. Dat heeft het VN-kinderbureau maandag bekendgemaakt.
Onder de lichamen die werden gevonden waren een 6 maanden oude baby en een 3-jarige peuter, aldus Unicef. ,,Te veel kinderen verliezen nodeloos hun leven op dodelijke migrantenroutes terwijl ze op zoek zijn naar veiligheid en een beter leven’', aldus een woordvoerder.
De afgelopen weken was er een piek in het aantal overtochten van Libië naar Europa, waarbij smokkelaars profiteerden van de kalme zee en het warme weer. Volgens Unicef zijn dit jaar al meer dan 9.650 vluchtelingen, onder wie ruim 480 kinderen, onderschept en naar Libië teruggestuurd. Onder kinderen betekent dat een stijging van 91 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.
Beelden van de aangespoelde lichamen doen denken aan de schokkende foto uit 2015, van het verdronken 3-jarige jongetje Alan Kurdi, op een strand in Turkije. Die foto wakkerde destijds wereldwijd het debat over de vluchtelingencrisis aan.
Rubberbootjes
Volgens de VN zijn de kinderen vermoedelijk met hun ouders meegereisd op een van de vele rubberbootjes die de afgelopen weken vanuit Libië zijn vertrokken. Flavio Di Giacomo, VN-woordvoerder van het migratieagentschap in Italië, liet weten dat het soms lastig te achterhalen is wanneer de slachtoffers precies uit Libië zijn vertrokken en wat er met hun vaartuig is gebeurd.
,,Dit zijn dramatische beelden. We proberen dit samen met onze collega’s in Libië tot op de bodem uit te zoeken. Er zijn veel scheepswrakken die nooit worden geregistreerd. We kunnen niet uitsluiten dat dit er een van is’', aldus Giacomo.
Sinds januari zijn al honderden mensen om het leven gekomen toen ze de oversteek maakten via de Middellandse Zee. Volgens de VN zijn ook al 26.000 mensen aangekomen in Europa, van wie 9.000 vanuit Libië. Het land geldt als belangrijke uitvalsbasis voor tienduizenden migranten die de Italiaanse kust willen bereiken.
In de afgelopen jaren heeft de Europese Unie nauw samengewerkt met de Libische kustwacht en andere lokale groepen om de gevaarlijke grensovergangen tussen Libië en Italië te stoppen. Mensenrechtengroeperingen zeggen echter dat dit beleid ertoe heeft geleid dat geredde migranten bij terugkeer in Libië worden opgevangen in smerige detentiecentra en daar worden gemarteld en misbruikt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Pizzaoven kopen: 'Voor een etentje met vrienden is zo'n rvs-oventje helemaal prima'
Tijdens warme zomerdagen houden we er bijna allemaal van om lang buiten te blijven zitten. En als je dan ook nog pizza kunt eten, is het meteen extra gezellig. Op internet vind je veel verschillende pizzaovens voor buiten, maar welke moet je hebben? -
Hoge religieuze leider Taliban gedood bij zelfmoordaanslag
De hooggeplaatste Taliban-geestelijke Sheikh Rahimullah Haqqani is donderdag in de Afghaanse hoofdstad Kabul omgekomen bij een zelfmoordaanslag. De aanslag, waarbij ook zijn broer werd gedood, is opgeëist door Islamitische Staat (IS). Haqqani staat bekend om zijn vurige toespraken tegen de jihadistische groepering. Drie anderen raakten gewond bij de explosie. -
Oekraïne drijft in video de spot met vluchtende Russische toeristen: ‘Jullie kozen de Krim, grote fout’
Dankzij uitgestrekte stranden langs de Zwarte Zee, luxueuze resorts, wandelpaden in de bergen en historische ruïnes, was de Krim de afgelopen jaren een populaire badplaats voor Russische toeristen. Maar nu de oorlog ook het schiereiland heeft bereikt, blijven veel vakantiegangers liever weg. In een video op Twitter spot het Oekraïense ministerie met de toeristen die sinds de explosies van dinsdag op de vlucht sloegen. -
reddingsactie
Meisje (17) dobbert 22 dagen op zee zonder eten, 56 passagiers omgekomen: ‘Een massa-graf in zee’
Onder het Spaanse eiland Ferro zijn eind april drie passagiers van een boot gered die ruim drie weken zonder eten op zee vastzaten. De overige 56 passagiers waren overleden aan de gevolgen van uitdroging. Het gaat voor zover bekend om de ergste ramp met een migrantenboot uit de geschiedenis van de Canarische Eilanden. ,,Het was een massa-graf, midden in de zee.” -
Na 22 jaar wint Indiase man rechtszaak om 24 cent
De aanhouder wint (bijna) altijd. Na 22 jaar (!) procederen won een man in India een rechtszaak die hij aanspande nadat hij te veel had betaald voor twee treintickets. Het bedrag waar het om draaide? 24 cent.
-
Steeds meer bootvluchtelingen bereiken Italiaans eiland Lampedusa
De Italiaanse autoriteiten zien opnieuw een toename aan bootvluchtelingen die via de Middellandse Zee Europa proberen te bereiken. Alleen al dit weekeinde bereikten ruim 1.400 migranten het Italiaanse eiland Lampedusa, dat tussen Noord-Afrika en Sicilië ligt. Een ngo waarschuwt dat nog enkele honderden anderen in moeilijkheden verkeren in Maltese wateren. -
Deze spullen moet je uit je geparkeerde auto halen tijdens de hitte
De zon schijnt deze zomer weer op volle kracht en daar moeten we in de auto rekening mee houden. Sommige spullen kan je maar beter uit je geparkeerde auto halen, want ze kunnen voor problemen zorgen. -
Lissy en Pascal hebben niet één, maar twee banen: ‘Mensen verklaren me voor gek’
Voor het geld doen ze het niet. Dat kunnen ze makkelijk met één baan verdienen. Toch houden Pascal de Vos (37) en Lissy Cornelissen (23) er nóg een baan op na. Sommigen verklaren hen voor gek. Zelf zijn ze juist gelukkiger met twee banen.