Volledig scherm
© ap

'Lichamen vliegramp met vrachtwagens weggehaald'

UpdateLichamen van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne zouden vandaag met vrachtwagens zijn weggehaald. De lijken werden daarbij in zakken op elkaar gestapeld. Dat meldt het ANP op basis van zijn fotograaf Pierre Crom die er ooggetuige van was.

Volledig scherm
Een foto van ANP-fotograaf Pierre Crom. © ANP

De bestemming van de vrachtwagens is onbekend. De pro-Russische rebellen die het voor het zeggen hebben in het rampgebied stellen dat het 'om hygiënische redenen' onmogelijk was 'om de lijken daar te laten liggen'. Ook op Twitter gaan foto's rond.

Volgens een woordvoerder van de rebellen zijn enkele tientallen lichamen die Grabowo lagen 'in aanwezigheid van OVSE-waarnemers' naar de stad Donetsk gebracht. De OVSE heeft daar zelf geen melding van gemaakt.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kon niet ingaan op de beelden die naar buiten zijn gekomen.

Nederland furieus
Eerder op de dag reageerde minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vanuit Kiev al furieus op berichten dat met lichamen van slachtoffers wordt gesleept. Premier Mark Rutte sprak vanmiddag in Den Haag zijn afkeer uit over het gedrag van pro-Russische rebellen, die de rampplek verstoren voordat onderzoekers hun werk hebben kunnen doen. Hij noemde het 'ronduit walgelijk' dat mensen tussen de brokstukken 'lopen te rotzooien met de persoonlijke bezittingen van slachtoffers'.

Rebellen ontkenden eerder
Eerder vandaag ontkende separatistenleider Aleksandr Borodai dat er lichamen zijn geborgen door de pro-Russische rebellen. Hij zei er zelfs bij de internationale gemeenschap op te hebben aangedrongen om te helpen bij het bergen van de lichamen. Borodai reageerde op beschuldigingen van de Oekraïense regering, waarbij Rusland werd beticht van het helpen van de rebellen bij het vernietigen van bewijsmateriaal en het bergen van lichamen.