Volledig scherm
PREMIUM
Orbán besmeurt de EU. © Mark Reijntjens

Lidstaat Hongarije tergt Europa tot het uiterste

Het Europees parlement debatteert vandaag voor het eerst over een verregaande afstraffing van een lidstaat: Hongarije. Op tafel ligt een vernietigend rapport van Judith Sargentini (GroenLinks). ,,Dit gaat over vrijheid, gelijkheid en menselijke waardigheid.”

Gaat u er maar eens goed voor zitten. Dat deed Judith Sargentini ook, toen ze zich begon vast te bijten in het Hongarije van premier Viktor Orbán. De opdracht van de GroenLinks-Europarlementariër was helder, zegt ze zelf: uitzoeken of er voldoende aanleiding is om het land in elk geval deels te schorsen als EU-lid (het opstarten van de zogenaamde artikel 7-procedure, zie kader). En ja, die is er, zo luidt de conclusie.

  1. ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederlandse (18) bewerkt slachtoffer met gebroken fles

    ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederland­se (18) bewerkt slachtof­fer met gebroken fles

    In het populaire ski-oord Zell am See is vannacht een 18-jarige Nederlandse vrouw gearresteerd omdat ze een Oostenrijkse leeftijdgenoot zwaar mishandelde tijdens een volgens de politie ‘wild gevecht’. Het slachtoffer belandde zwaargewond in het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak en beslist daarna of de vrouw in voorlopige hechtenis blijft, melden Oostenrijkse media.
  2. Uitgemergelde leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

    Uitgemer­gel­de leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

    In de dierentuin van de Soedanese hoofdstad Khartoem is volgens internationale dierenrechtenorganisaties sprake van dramatische misstanden. Bezoekers spotten er deze week een aantal extreem uitgemergelde leeuwen. De broodmagere roofdieren waren letterlijk vel over been en konden bijna niet meer op hun poten staan. Twitteraar Osman Salih uit Soedan is inmiddels via sociale media een actie begonnen voor hulp aan de ten dode opgeschreven leeuwen.