Volledig scherm
© nadinemahieu.be

Liefdesdaad: QR-code op grafsteen tegen vergetelheid

Ivo Peeters uit het Belgische Groot-Bijgaarden heeft een QR-code laten zetten op de grafzerk van zijn overleden echtgenote. Passanten kunnen de code met hun gsm scannen en komen dan op een website als eerbetoon aan zijn vrouw Nadine Mahieu terecht. ,,Ik wil niet dat mijn vrouw vergeten wordt", zegt Ivo.

Volledig scherm
© nadinemahieu.be
Quote

De mensen die het kerkhof bezoeken, weten zo meteen wie mijn vrouw was. Alles verloopt via het internet vandaag. Waarom het dan niet gebruiken om herinnerin­gen in stand te houden?

Ivo Peeters

Peeters maakte, met behulp van enkele vrienden, een website ter nagedachtenis van zijn vrouw. Via de QR-code of streepjescode op de begraafplaats van Groot-Bijgaarden kan elke voorbijganger met zijn gsm meteen het verhaal achter zijn vrouw Nadine lezen. ,,Ik vond het zo erg dat alleen een naam en datum overbleven van overledenen", zegt Peeters. ,,De mensen die het kerkhof bezoeken, weten zo meteen wie mijn vrouw was. Alles verloopt via het internet vandaag. Waarom het dan niet gebruiken om herinneringen in stand te houden?"

Ziekte van Kahler
Peeters' echtgenote stierf op 4 september aan de ziekte van Kahler, een zeldzame vorm van kanker. Nadine kreeg in juli 2013 de diagnose. Meteen kreeg ze een stamceltransplantatie. Tot en met juni 2014 ging het heel goed volgens Peeters. ,,De behandeling leek aan te slaan. Maar daarna bleken haar waardes terug te vallen. Ze kreeg een nieuwe behandeling, en tot begin dit jaar was er niets aan de hand. In januari kreeg ze een longontsteking en belandde ze in een coma. Sindsdien is het niet meer goed gekomen. Ze heeft heel hard geprobeerd om uit het dal te kruipen, maar in augustus kreeg ze te horen dat er geen kans op herstel meer was."

Mahieu heeft haar laatste dagen doorgebracht omringd door haar familie. Ondanks de ziekte genoot ze elke seconde van het gezelschap. ,,We hebben tien dagen in onze woonkamer gezeten. We wisten dat het eindigde, maar genoten nog intens van elk moment. Ondanks haar ziekte raakte Nadine niet verbitterd. In juni ging ze, nadat ze een tijd verlamd was geweest, te voet naar de kerk van Groot-Bijgaarden. Ze had maar één droom: de gewone dingen des leven weer kunnen doen."

Prachtvrouw
Meer dan zeshonderd mensen kwamen naar de begrafenis van Mahieu. Haar man kreeg 750 condoleancekaarten uit alle hoeken van de wereld. Enkele teksten die op de kaarten stonden, kunnen de mensen terugvinden op de site. ,,Het is een eerbetoon aan mijn vrouw en het prachtige leven dat ze had. Toen ze stierf, heb ik meteen tegen mijn kinderen gezegd dat iedereen moet weten wat voor prachtvrouw ze was. Ik ben dankbaar voor wat ik meegemaakt heb met haar, maar helaas is het voorbij. Mensen die ook een QR-code en bijpassende website willen voor hun dierbare overledene, kunnen altijd contact met me opnemen. Ik ben bereid om ze te helpen. Ik zou erg blij zijn als er meerdere mensen steun uit kunnen halen."

Op www.nadinemahieu.be kan je ook zonder de code het verhaal van Nadine lezen.