Volledig scherm
© AFP

Lijfarts: Hersenziekte maakte Stalin nog meedogenlozer

Volgens zijn eigen lijfarts Alexander Myasnikov maakte een zware hersenziekte de Sovjetleider Jozef Stalin nog meedogenlozer en nog meer paranoïde dan hij van nature al was. Volgens de dokter was Stalin door de aandoening niet meer in staat goed en kwaad te onderscheiden en werd de Sovjetunie jarenlang geleid door een zieke man.

Josef Stalin leidde de Sovjetunie met ijzeren hand tussen 1928 en 1953. Door zijn dictatoriale regime stierven miljoenen van zijn landgenoten. Het collectief maken van de landbouwgronden begin jaren dertig deed tienduizenden mensen sterven van honger, vooral in Oekraïne.

Een massa andere Sovjetrussen werd gedeporteerd naar de Goelags. Dat waren strafkampen waar duizenden omkwamen in gruwelijke omstandigheden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen nog eens miljoenen soldaten en burgers om. Volgens een schatting van de KGB stierven liefst 42,8 miljoen mensen onder Stalins schrikbewind een onnatuurlijke dood.

Aderverkalking in hersenen
Mogelijk werden de dictatoriale trekjes van Stalin dus nog verergerd door ziekte. Volgens Alexander Myasnikov leed Stalin in zijn hersenen aan een vergevorderde vorm van atherosclerose, in de volksmond aderverkalking genoemd. Dat is een langzaam verergerende ziekte waarbij vetstoffen zich ophopen aan de wand van slagaders. In het ergste geval kan dit tot een herseninfarct leiden.

Sterfbed
Op 5 maart 1953 overleed Stalin in zijn huis, officieel aan een hersenbloeding. Stalins lijfarts Myasnikov werd bij zijn sterfbed geroepen en hij schreef in zijn dagboek dat Stalin al lang aan aderverkalking in zijn hersenen leed. 'Stalin verloor elke zin voor ethisch besef. Hij kon goed en kwaad, gezond en gevaarlijk, toelaatbaar en ontoelaatbaar, vriend en vijand niet meer onderscheiden door zijn ziekte. Hij werd meer en meer paranoïde. Het land werd jarenlang geleid door een zieke man die een meedogenloos schrikbewind voerde.'

  1. Brazilië gruwelt van tragische dood 5-jarige kleuter

    Brazilië gruwelt van tragische dood 5-jarige kleuter

    In Brazilië is grote woede ontstaan over de dood van een 5-jarige jongen. Hij viel van de negende etage van een flat in de noordoostelijke stad Recife, terwijl hij onder de hoede was van de vrouw bij wie zijn moeder het huishouden doet. Op videobeelden is te zien hoe de vrouw het jochie in een lift achterlaat en op een van de bovenste knoppen drukt. ,,Waarom? Ze heeft mijn zoon de dood in laten gaan’’, zegt moeder Mirtes. ,,Maar ik wil gerechtigheid.’’