Linda Tripp na haar optreden in de rechtszaal.
Volledig scherm
Linda Tripp na haar optreden in de rechtszaal. © AP

Linda Tripp, sleutelfiguur in Monica Lewinsky-schandaal, overleden

Een belangrijke sleutelfiguur in het Monica Lewinsky-schandaal in de Verenigde Staten is gisteren op 70-jarige leeftijd overleden. Linda Tripp maakte in het geheim opnames van telefoongesprekken, waardoor een afzettingsprocedure tegen president Bill Clinton kon worden gestart in 1999. Tripp leed aan alvleesklierkanker.

Tripp was een ambtenaar op het ministerie van Defensie. Ze was bevriend geraakt met Lewinsky en moedigde haar in telefoongesprekken aan om over haar contacten met de president te praten. Lewinsky wist niet dat de gesprekken op werden genomen en vertelde over haar seksuele escapades met Bill Clinton. Tripp gaf de opnames later aan aanklager Kenneth Starr en ze kwamen ook terecht bij magazine Newsweek

De aanklager gebruikte de gesprekken en de eigen verklaring van Monica Lewinsky om met een rapport te komen over Clinton. Dat rapport leidde uiteindelijk tot een afzettingsprocedure tegen Clinton in 1999. Omdat de Senaat de president vrijsprak kon hij door als president. 

Monica Lewinsky verstuurde opvallend genoeg vlak voor het overlijden van Tripp nog een ietwat bijzondere tweet. Daarin zei ze te hopen dat Tripp snel beter wordt, ondanks alles wat er in het verleden gebeurd was.

Monica Lewinsky.
Volledig scherm
Monica Lewinsky. © Jordan Strauss/Invision/AP

Over de affaire Lewinsky is vorig jaar nog een documentaire verschenen:

 1. Ongelooflijk toeval: vermiste man na 2 jaar herenigd met gezin dankzij TikTok

  Ongeloof­lijk toeval: vermiste man na 2 jaar herenigd met gezin dankzij TikTok

  Een man uit India is door een ongelooflijk toeval weer met zijn gezin herenigd na een vermissing van ruim twee jaar. De vader van vijf kinderen raakte door een trieste samenloop van omstandigheden de weg naar huis kwijt en kwam bijna 2000 kilometer verderop terecht. Geheel per toeval werd de man herkend op een filmpje uitgezonden op video-app Tiktok. ,,We barsten allebei in tranen uit toen we elkaar voor het eerst zagen.”
 2. Dode bij rellen en plunderingen in Minneapolis na overlijden zwarte man
  Video

  Dode bij rellen en plunderin­gen in Minneapo­lis na overlijden zwarte man

  Een grootschalige demonstratie in de Amerikaanse stad Minneapolis na het overlijden van een ongewapende zwarte man, liep in de nacht van woensdag op donderdag enorm uit de hand. Tal van winkels zijn geplunderd en in brand gestoken en een politiebureau is belaagd door een woedende menigte. Eén relschopper is overleden. De burgemeester van de stad deed tijdens de ongeregeldheden een emotionele oproep aan alle betrokkenen. ,,Verlaat het gebied.”