Live meegenieten van uitzicht Tesla Roadster in de ruimte

videoDe Tesla Roadster die aan boord was van de raket die gisteravond succesvol de ruimte in werd geschoten door ruimtevaartbedrijf SpaceX, is op weg naar Mars. De sportauto zweeft nu rond in de ruimte en via een webcam kan gevolgd worden hoe het ronduit indrukwekkende uitzicht is vanuit de elektrische wagen.

Aan het stuur van de Tesla zit een pop in een ruimtepak, Starman genaamd. Een reeks camera’s op de wagen en de Falcon Heavy streamen live beelden door. ‘Don’t panic’ is te lezen op het bestuurdersscherm. De 1,25 ton zware auto vliegt nu met een vaart van 47.000 kilometer per uur door de ruimte en dat maakt hem met voorsprong de snelste auto ooit. Bestemming is de planeet Mars. Pas na de start van de missie bleek dat Mars waarschijnlijk niet het eindpunt is: Starman zal pas ergens tussen Mars en Jupiter stranden. 

Tekst loopt door onder de foto

Volledig scherm
Het uitzicht van de rode Tesla Roadster in de ruimte. © SpaceX

De lancering van de raket van Cape Canaveral in Florida verliep vlot. Bij de operatie werd de krachtigste raket ooit gebruikt sinds de maanraket. Twee van de onderste stuwraketten keerden kort na de lancering terug naar de aarde en landden veilig aan het Kennedy Space Center. Ze kunnen weer opnieuw gebruikt worden.

Mijlpaal

De lancering wordt gezien als een mijlpaal. Het is een geoptimaliseerde manier om materiaal in de ruimte te brengen en de stuwraketten te recyclen. In de eerste plaats is de raket bedoeld voor vrachttransport – satellieten in een baan om de aarde te brengen bijvoorbeeld - maar het uiteindelijke doel is om mensen naar de maan en naar Mars te brengen.  

Volledig scherm
Het uitzicht van Starman in de Tesla Roadster. © SpaceX