Liz Cheney.
Volledig scherm
Liz Cheney. © AP

Liz Cheney weggestemd, Trump verstevigt grip op Republikeinse Partij

De stromingenstrijd binnen de Republikeinse Partij is in de VS stevig opgelaaid, in het voordeel van oud-president Donald Trump. De pro-Trump-Republikeinen hebben vandaag hun prominente én kritische partijgenoot Liz Cheney (54) weggestemd. 

11 reacties

 • henk haverkort

  1 maand geleden
  Attent dat AD gecorrigeerd heeft, maar de correctie creeert een andere onduidelijkheid. Als je perse het woord vervolging wilt gebruiken, is het niet de Senaat die vervolgt in een afzettingsprocedure, maar het Huis van Afgevaardigden. Je zou dan kunnen zeggen dat de Senaat vrijspreekt. Maar die woorden worden nu eenmaal meer geassocieerd met een strafproces dan met een afzettingsprocedure. Daarom sprak ik over ontzetting uit het ambt.
 • Tuur Claessens

  1 maand geleden
  In een democratie is degene die wint degene waarop de kiesgerechtigden het meest hebben gestemd. Zo werkt dat en laat mevrouw Clinton nou in 2016 drie miljoen stemmen meer hebben gekregen dan de heer Trump. Dus als we de democratie (de wil van een volk) nu zo'n warm hart toedragen, waarom behouden de Verenigde Staten dan dat belachelijke en uit-de-tijd zijnde kiesmannen-stelsel ? Verder hoop ik dat de familie Trump en handlangers nooit meer iets in de politiek te doen zullen hebben.
 • Redacteur AD

  1 maand geleden
  @Henk haverkort, bedankt voor je oplettendheid. We hebben het artikel aangepast.
 • henk haverkort

  1 maand geleden
  'De voormalige Amerikaanse president werd daarna vrijgesproken van mogelijke strafvervolging door de Senaat waar de Republikeinen toen nog een meerderheid hadden.' Dat staat er. Correctie: De Senaat kan Trump niet vrijspreken van strafvervolging. Alleen de openbaar aanklager kan een vervolging instellen en alleen de rechter kan hem vrijspreken. De Senaat kan alleen beslissen dat hij niet (achteraf alsnog) uit zijn ambt wordt gezet. Dat heeft de Senaat ook gedaan.
 • Jan van Laar

  1 maand geleden
  Ik hoop dat Trump zich in 2024 wederom verkiesbaar stelt en dat de Republikeinen al in 2022 in de tussentijdse verkiezingen keihard verslaan.Het gaat hier om enerzijds de ver linkse/ marxistische agenda van Democraten (onderdrukking door de overheid met medewerking van the Big Five) We zien overal ter wereld dat socialisme faalt/ mensen hiervoor op de vlucht gaan (denk aan Venezuela) , anderzijds om het kapitalisme.(vrijheid).