Volledig scherm
De Spaanse NBA-speler Marc Gasol (midden, met zonnebril) helpt met het redden van een Afrikaanse bootvluchtelinge op de Middellandse Zee. © REUTERS

Lof voor topbasketballer die vluchtelinge redt: 'Hij is een held'

Hij is een rijke, succesvolle sporter in de beste basketbalcompetitie ter wereld. Dat weerhoudt Marc Gasol er niet van om zich in zijn vrije tijd in te zetten als vrijwillige hulpverlener. Deze week redde de Spaanse basketbalmiljonair een bootvluchteling uit de Middellandse Zee. 'Hij is een held.' 

Volledig scherm
Marc Gasol (links) vaart mee in het reddingsbootje van de Spaanse NGO. © AFP

'Marc Gasol moet een van de vreemdste, liefste miljonairs zijn die er bestaan'. En: 'Wat een toffe gast'. Of: 'Marc is een grote, en niet alleen voor het basketbal. Hij probeert een verschil te maken in deze wereld. We zouden allemaal moeten proberen om mensen in nood te helpen'.  

Begin deze week zat Gasol tijdens de zomerstop van de NBA op het Spaanse reddingsschip Astral, samen met medewerkers van organisatie Proactiva Open Arms. Hij zag wrakstukken, een dode vrouw, een dood kind, én een nog levende bootvluchtelinge. Josephine uit Kameroen hing met één arm aan een stuk hout. ,,Ze was bang, in shock. We zeiden dat we haar gingen helpen", zegt Gasol tegen El Pais.

Machteloos

De Spanjaard liep een dag mee met de non-profitorganisatie die zich inzet voor het redden van bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. Volgens Gasol had de Libische kustwacht ruim 150 vluchtelingen van een schip gehaald en teruggebracht naar de kust. Het smokkelschip werd vernietigd. 

Volledig scherm
Marc Gasol begin deze week aan boord van het schip Astral, van de Spaanse NGO Proactiva Open Arms. © AFP

Volgens de kustwacht waren alle mensen gered, maar het reddingsschip ging toch een kijkje nemen. ,,Het leek alsof er geen overlevenden waren, maar toen zagen we de vrouw die zich vastklampte." 

Hij is boos. ,,We hebben het hier over onmenselijke en criminele feiten. De kustwacht had die mensen moeten redden. Als wij er niet gingen kijken, had niemand geweten van de doden." Ook voelt hij zich machteloos: ,,Als we er eerder waren geweest, hadden we misschien meer levens kunnen redden. Waren we later geweest, dan zou Josephine zijn overleden."

Op foto's van persbureau's is te zien hoe Gasol in een rubber reddingsbootje zit en helpt Josephine vanaf een brancard op het reddingsschip te krijgen. 

Aandacht

Gasol noemt zijn eigen kinderen als motivatie om zulk vrijwilligerswerk te doen. ,,Ik wil een rolmodel zijn voor hen. Ik kan alleen maar proberen me een voorstelling te maken van hoe het moet zijn om als vader zo'n gevaarlijke reis te maken om te proberen met je kinderen een beter en veiliger leven op te bouwen. Ik zou dan blij zijn als anderen zich voor me inzetten en me zouden helpen."

Hij hoopt als topsporter de aandacht te vestigen op het vluchtelingenprobleem op de Middellandse Zee en het werk van vluchtelingenorganisaties. ,,Hun werk wordt ondermijnd en onderbelicht. Dat is onmenselijk. Ik wil een directe getuige zijn en helpen. Het is een groot verschil om over dode mensen op zee te lezen en ze daadwerkelijk te zien." 

Volledig scherm
Marc Gasol in februari van dit jaar in actie voor de NBA-ploeg Memphis Grizzlies. © Epa

De eerste reacties op Twitter zijn positief. Al noemt Gasol de reddingswerkers die dag in dag uit hun werk op zee doen 'de echte helden'. 'Diepe bewondering voor deze mensen die ik even mijn teamgenoten mocht noemen', twitterde hij. 

Marco - The Artist Formerly Known as Behemoth on Twitter

@MarcGasol @openarms_fund Thanks Marc. Thanks from all the Italians who are against the shameful decisions of this government.

Alex Kennedy on Twitter

Marc Gasol is literally a hero who just saved a woman's life and it's barely being talked about. Gasol is spending his offseason - his down time - volunteering for this organization so he can save lives and make a positive impact on the world. Incredible. https://t.co/cAugd7ImUt

Mychal Thompson on Twitter

How about Marc Gasol,huh? Wat a cool guy...Helping to rescue refugees abandoned in the Mediterranean Sea...Great Humanitarian...Bravo,Marc

Memphis Grizzlies on Twitter

When amazing people do amazing work, there's no translation needed. Salute @marcgasol #MoreThanAGame https://t.co/6RZDyDuECm

Gregg Morris on Twitter

Marc Gasol has got to be one strangest, most lovable millionaires. Dude has spent the off-season so far tending his vegetable garden, working out in his home gym that can't cost over $250, and rescuing people from drowning in the Mediterranean.

Tracy Rogers 🐻 on Twitter

Marc Gasol is a 🐐, not just for basketball. He is out there making a difference in this world. We all can strive to do better for people in need.

dbow on Twitter

What a Marc Gasol thing to do https://t.co/VbDvpdtYfo

PODEMOS on Twitter

Marc Gasol es un ejemplo tanto dentro como fuera de la cancha. Gracias por aportar tu granito de arena y concienciar al mundo de que el Mediterráneo deje de ser un cementerio humano. https://t.co/236OipFFWZ