Londense politie nagelt Ajax-hooligans aan schandpaal: brute beelden verspreid

VideoVier Ajax-hooligans die betrokken waren bij de supportersrellen in Londen zijn door de politie aan de digitale schandpaal genageld. Op de officiële website van Metropolitan Police zijn vrijdag beelden verspreid waarop te zien is dat de Amsterdamse vechtersbazen politieagenten uitdagen en mishandelen en dat ze met bakstenen gooien.

Eén van de vier supporters is vrijdag veroordeeld tot zeven maanden gevangenisstraf. Op beelden is te zien dat hij een medewerker van de hulpdiensten van achteren benadert en dan ineens met gebalde vuist uithaalt. Vervolgens grijpt hij zich vast aan een lantaarnpaal, springt hij in de lucht en probeert zo een andere agent te schoppen.

Volledig scherm
Eén van de Ajax-hooligans © Metropolitan police

Broekriem als wapens

Drie andere Ajax-fans kregen twintig weken celstraf voor hun rol bij de supportersrellen. Ze wikkelden hun broekriem om hun handen, om ze als wapens te kunnen gebruiken. De vier hooligans kregen ook stadionverboden van zes jaar van een rechtbank in Londen.

De supportersrellen waren op 30 april. Op die dag speelde Ajax in Londen voor de halve finale van de Champions League tegen Tottenham Hotspur. Buiten het stadion van de Spurs raakten supportersgroepen slaags met elkaar. De verdachten haalden tegels uit de stoep en gooiden die naar Engelse fans. Ook brokken beton en glazen flessen werden over en weer gegooid.

Op de website van de Londense politie worden de veroordeelden met naam en toenaam en herkenbaar in beeld gebracht.