Veel hoogwaardigheidsbekleders en journalisten kwamen af op de eerste lijnvlucht in acht jaar tijd.
Volledig scherm
Veel hoogwaardigheidsbekleders en journalisten kwamen af op de eerste lijnvlucht in acht jaar tijd. © AFP

Luchthaven Aleppo na acht jaar heropend

Voor het eerst sinds 2012 is een lijnvlucht geland op het vliegveld van de Syrische stad Aleppo. Dat gebeurde enkele dagen nadat het regime van president Bashar al-Assad bekendmaakte de omgeving van de metropool weer in handen te hebben.

De heropening van de luchthaven van de tweede stad van het land is een belangrijk symbolisch moment voor de regering. De ministers van Transport en Toerisme vlogen aan boord van de Airbus A320 van Syrian Air van Damascus naar Aleppo en ook journalisten mochten mee.

Het civiele vliegverkeer vanaf de luchthaven kwam in 2012 volledig stil te liggen. Toen kregen tegenstanders van Assad grote delen van de stad in handen. Syrische regeringstroepen heroverden Aleppo enkele jaren later, maar opstandelingen bleven wel raketten afvuren vanuit omliggende gebieden.

De autoriteiten hopen dat de heropening van de luchthaven de lokale economie zal stimuleren. Minister van Transport Ali Hammoud zegt dat nog op toestemming wordt gewacht om weer internationale vluchten uit te voeren. Het zou de bedoeling zijn vanaf volgende maand weer op Caïro te gaan vliegen.

De luchthaven van Aleppo.
Volledig scherm
De luchthaven van Aleppo. © AFP
De piloot van de eerste commerciële lijnvlucht
Volledig scherm
De piloot van de eerste commerciële lijnvlucht © AFP
De balies van de paspoortcontrole worden sinds acht jaar voor het eerst weer bemand.
Volledig scherm
De balies van de paspoortcontrole worden sinds acht jaar voor het eerst weer bemand. © REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
 1. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”
 2. ‘Ik kan niet wachten om anesthesist en moeder Betty weer te zien’
  PREMIUM
  DAGBOEK ITALIË

  ‘Ik kan niet wachten om anesthe­sist en moeder Betty weer te zien’

  De gezondheidszorg in Lombardije haalt voorzichtig adem. De bezettingsgraad van de intensive cares in Italiës meest getroffen regio daalt. Het totaal aantal opnames en besmettingen blijft nog wel stijgen, maar minder hard dan een week geleden. Verdriet is er wel om de dood van grote aantallen artsen en verplegend personeel. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.