Volledig scherm
Wachtende toeristen op het vliegveld van Palma de Mallorca. © EPA

Luchthaven waarschuwt voor tien criminele trucs

Miljoenen buitenlandse toeristen vliegen naar de Spaanse zon en zijn op het vliegveld regelmatig het slachtoffer van criminelen. Om vakantie-ellende te voorkomen heeft de luchthaven van Palma de Mallorca een lijst van tien veelvoorkomende trucs gepubliceerd, met tips wat je er tegen kunt doen.

1. Diefstal bij de securitycheck

Je staat in de rij voor de securitycheck en legt je handbagage op de band. De persoon net voor je blijft maar piepen en wordt verschillende keren gecontroleerd. Deze persoon werkt samen met een medeplichtige die al door de securitycheck heen is. Hij of zij wacht totdat jouw bezittingen aan de andere kant van de band rollen en wandelt ermee  weg.

Tip: Leg je handbagage pas op de band wanneer het echt jouw beurt is om te worden gecontroleerd. Zijn je bezittingen toch opeens weg, waarschuw dan meteen iemand van het vliegveld.

2. De afleider

Een voorbijganger op het vliegveld spreekt je aan, probeert je iets te vragen en leidt je af. Een medeplichtige heeft het ondertussen op jouw bagage gemunt en opent snel je koffers op zoek naar waardevolle bezittingen of geld.

Tip:  Stop deze items niet in dezelfde koffer, maar verspreid ze tussen bijvoorbeeld je handtas en je koffer. Een kopie van je paspoort en identiteitskaart is geen overbodige luxe.

3. 'Gratis' wifi

Tijdens het wachten zoek je met je smartphone naar een wifi-netwerk, en je vindt er één dat onbeveiligd is. Dit is het werk van internetcriminelen die op deze manier makkelijk toegang kunnen krijgen tot je wachtwoorden en je accounts.

Tip: Check eerst of je wel op het officiële wifi-netwerk van de luchthaven zit en maak dan pas verbinding. Apps zoals AVG VPN kunnen je hierbij helpen.

4. Onoplettende voorbijganger blijkt zakkenroller

Een voorbijganger loopt tegen je aan op het vliegveld en biedt zijn of haar excuses aan. Niets aan de hand, maar later merk je dat je portemonnee weg is.

Tip: Wees steeds alert en stop waardevolle bezittingen veilig weg. Er zijn zelfs draagzakjes te koop om je geld, sleutels en paspoort op je borst te dragen.

5. De man die aanbiedt jouw bagage te dragen

,,Ik help u wel even met uw bagage.'' De vriendelijke man die zich aanbiedt als spontane kruier helpt met het sjouwen van jouw zware koffers, maar eist achteraf opeens een dikke fooi. Betaal je die niet, dan geeft hij je koffers niet terug.

Tip: Officiële kruiers dragen een uniform, let daar op. Een beetje fooi wordt gewaardeerd.

6. Zakkenrollers hebben een voorkeur voor wachtrijen

Zakkenrollers verkiezen drukke wachtrijen van bijvoorbeeld autoverhuurbedrijven. Ze doen zich voor als toerist en slaan vervolgens toe.

Tip: Als je in de rij moet staan, doe dat dan met zijn tweeën. Je kunt dan op elkaar letten en maakt het zakkenrollers op deze manier een stuk moeilijker.

7. 'Bel goedkoop en huur een smartphone'

Nu de roamingkosten in de Europese Unie zijn afgeschaft, zal je dit trucje minder vaak zien. Oplichters proberen je een mobiele telefoon te verhuren, waardoor je tijdens je verblijf goedkoper kunt bellen, althans dat beweren ze. Wanneer je hem teruggeeft komen er opeens een hoop kosten bovenop.

Tips: Check de beltarieven voordat je vertrekt. 

8. Verschillende chauffeurs houden een bordje vast met jouw naam

Je hebt transport van het vliegveld naar het hotel geregeld. De man staat je op te wachten en schrijft jouw naam op een bordje. Criminelen hebben dat in de gaten en schrijven snel dezelfde naam op hun eigen bordje. Reizigers hebben geen idee wie de echte chauffeur is en eindigen zo per ongeluk bij een oplichter in de auto. Die rekent vervolgens een veel te hoog tarief voor de rit.

Tip: Vraag van tevoren om het telefoonnummer van de echte chauffeur. 

9. Bluetooth 

Hackers en zakkenrollers gebruiken bluetooth-trackers om smartphones, laptops en tablets te vinden. Hackers proberen online toegang te krijgen, zakkenrollers weten op deze manier precies waar ze moeten zijn om de apparaten uit je tas te stelen.

Tip: Laat bluetooth niet de hele tijd aanstaan op de luchthaven. Je kunt deze functie ook gewoon uitzetten.

10. De taximeter is opeens stuk

De taxichauffeur verklaart aan het einde van de rit dat zijn taximeter de hele tijd al kapot was. Vervolgens vraagt hij een hoger bedrag dan dat de taximeter gezegd zou hebben.

Tip:  Spreek een prijs af voordat je instapt. Stap ook alleen in een taxi van een officieel taxibedrijf. 

Volledig scherm
© EPA