Volledig scherm
Inwoners van Singapore gebruiken mondkapjes om zich te beschermen tegen de rook © REUTERS

Luchtvervuiling Singapore stijgt tot ongezond niveau

Singapore is gehuld in dikke, scherpe rook afkomstig van bosbranden op het Indonesische eiland Sumatra. Milieuagentschap National Environment Agency (NEA) waarschuwt vandaag dat de luchtverontreiniging 'ongezonde' waarden heeft aangenomen.

Volledig scherm
De skyline van Singapore, gehuld in rook © REUTERS

De NEA gebruikt de zogenaamde Pollution Standards Index (PSI) om de luchtvervuiling 24 uur per dag te meten. Een waarde van boven de 100 geeft aan dat de lucht ongezond is voor de bevolking. Vandaag werd een PSI-waarde van 105 gemeten.

Bij ernstige vervuiling worden scholen en vliegvelden gesloten. Ook wordt burgers dan aangeraden om binnen te blijven.

Sumatra
De dikke, branderige lucht wordt veroorzaakt door bosbranden op Sumatra. Deze worden aangestoken om het land vrij te maken voor palmolie-, pulp-, en papierplantages. Het is al jaren een onderwerp van grote zorgen, zowel voor de volksgezondheid als de invloed die het kan hebben op toerisme.

Indonesië belooft elk jaar om de bosbranden beter te bestrijden, maar ze blijven voorkomen. Er werden dit jaar al 454 mensen opgepakt in verband met de bosbranden.

Greenpeace Indonesia
Milieubeweging Greenpeace Indonesia sprak met persbureau Reuters en gaf aan dat het voor de regering een grote uitdaging is om bedrijven aan te pakken die de bosbranden veroorzaken. Desalniettemin vindt de organisatie dat de regering beter haar best moet doen. ,,Nu is het moment om deze uitdaging aan te gaan", zei woordvoerder Yuyun Indradi. ,,Het staat in de wet."

Volledig scherm
Een vrouw beschermt zich tegen smog © REUTERS
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement