Volledig scherm
De permanente verblijfsvergunning oftewel de green card in de Verenigde Staten. © AFP

Maatregel Trump: Ook controle mensen met verblijfsvergunning

De houders van een geldige Amerikaanse verblijfsvergunning, de bekende green card, worden allemaal apart gecontroleerd aan de grens en pas toegelaten in de Verenigde Staten als er geen bezwaren tegen hen zijn. Dat zei een woordvoerder van de Amerikaanse regering vandaag.

Eerder verklaarde de Amerikaanse binnenlandse veiligheidsdienst nog dat het inreisverbod voor de Verenigde Staten voor immigranten en vluchtelingen uit zeven islamitische landen Iran, Irak, Libië, Somalië, Soedan, Syrië of Jemen, ook gold voor de eigenaren van een green card. 

Gisteren tekende de Amerikaanse president Trump een decreet waarmee reizigers uit deze zeven landen de toegang tot het land de komende drie maanden wordt ontzegd. Vandaag werden de eerste passagiers geweigerd door enkele luchtvaartmaatschappijen, waaronder ook KLM, ondanks dat zij een geldig visum of zelfs een verblijfsvergunning hadden. Trump heeft de chefs van het Amerikaanse leger vandaag officieel gevraagd hem binnen dertig dagen een plan voor het verslaan van Islamitische Staat voor te leggen.

Waarschuwing

Quote

Met één pennen­streek zette Trump zijn retoriek uit de verkie­zings­strijd over vreemdelin­gen­haat in een daad om

Amnesty International

De Franse president Francois Hollande waarschuwde zijn Amerikaanse tegenhanger vandaag tegen de protectionistische aanpak en de economische en politieke gevolgen daarvan. Hollande riep daarbij op het principe te 'respecteren' van 'de opvang van vluchtelingen'.

Amnesty International waarschuwde vandaag ook dat een Amerikaans inreisverbod voor vluchtelingen en immigranten 'catastrofale consequenties' zal krijgen. Luisterend naar de regering-Trump, aldus de mensenrechtenorganisatie, wordt onze grootste vrees nu bewaarheid.

,,Met één pennenstreek heeft president Trump zijn retoriek uit de verkiezingsstrijd over vreemdelingenhaat in een daad omgezet." Mensen worden nu op grond van hun religie aangepakt, aldus Amnesty in Londen. De mensen die de Amerikaanse president nu de toegang weigert, zijn juist door dezelfde terreur getroffen waarvoor Trump de VS wil behoeden. ,,De ironie daarvan is ongelooflijk", aldus een woordvoerder.

Mensen die in nood zijn de voet dwars zetten, is niet het antwoord op de grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog, aldus Amnesty International. Bovendien moet Trump niet vergeten dat de VS grotendeels door vluchtelingen en immigranten is opgebouwd.

Trump ontkent dat het een maatregel gericht tegen moslims is. ,,Het beschermt de Amerikanen tegen terroristen." We gaan, zo zei Trump, een strikt toelatingsbeleid hanteren. Iets dat volgens hem al jaren geleden had moeten gebeuren.