Volledig scherm
© anp

Machinist ontspoorde TGV: ik reed niet te snel

De machinist van de Franse hogesnelheidstrein die zaterdag ontspoorde bij Straatsburg heeft niet te hard gereden. Dat heeft hij maandag tegen justitie gezegd. De Franse minister Ségolène Royal van Milieu zei zaterdag dat het mis ging omdat de TGV de snelheidslimiet had overtreden. Bij het ongeluk kwamen elf mensen om het leven en raakten 42 passagiers gewond. 

Quote

Hij heeft gezegd dat hij zich aan de snelheid heeft gehouden

Alexandre Chervier

De machinist was volgens justitie zeer ervaren. ,,Hij heeft gezegd dat hij zich aan de snelheid heeft gehouden'', zei aanklager Alexandre Chevrier maandag bij een persconferentie. De trein reed tijdens het ongeluk 176 kilometer per uur.

Proefrit

Volledig scherm
© anp

De TGV reed een proefrit op een nieuw stuk hogesnelheidslijn. De trein ontspoorde en vloog in brand. De locomotief belandde in het Marne-Rijnkanaal.

Aangezien het om een proefrit ging, waren er alleen 49 technici en geen passagiers aan boord. Toch bleek zondag dat er ook kinderen aan boord waren. Een woordvoerder kon niet bevestigen of er kinderen overleden zijn, meldt het persbureau AFP. Wel is een aantal kinderen gewond geraakt. 

De toestand van vier gewonden is kritisch. Justitie houdt er rekening mee dat het dodental nog kan oplopen.

  1. In Mexico gearresteerde zoon El Chapo weer vrij na golf van geweld

    In Mexico gearres­teer­de zoon El Chapo weer vrij na golf van geweld

    Ovidio Guzmán, een van de zonen van de bekende Mexicaanse drugsbaron El Chapo, is gearresteerd en kort daarop weer vrijgelaten in de plaats Culiacán. Dat hebben de Mexicaanse autoriteiten bekendgemaakt. Ovidio zou een belangrijk lid zijn van het Sinaloakartel, dat voorheen gerund werd door zijn vader. Hij wordt verdacht van het vervoeren van cocaïne, marihuana en amfetaminen en zijn vrijgelaten ‘om levens te sparen’, aldus de Mexicaanse minister van Veiligheid.