Volledig scherm
David zit zelf ook graag op de fiets © Privéfoto

Machinist schrijft open brief aan fietser die slagbomen negeert

De Belgische machinist David Noteboom (36) was zo verontwaardigd toen hij zaterdag een mountainbiker voor zijn ogen zag slalommen langs de slagbomen op een gesloten overweg, dat hij zich daarna op Facebook rechtstreeks tot de roekeloze fietser richtte. De open brief kan op veel bijval rekenen in België.

Quote

Ik was al zo dichtbij dat het geen zin had de noodrem in te drukken.

David Noteboom

Toen machinist David Noteboom met 120 km/u de overweg in Loppem naderde, zag hij in een flits hoe een mountainbiker daar nog snel tussen de gesloten slagbomen door zigzagde.

,,Ik moet al op een afstand van 150 tot 200 meter geweest zijn toen ik hem op het spoor zag", zegt Noteboom, die al veertien jaar machinist is. ,,In één seconde wist ik dat ik mijn trein nooit op tijd zou kunnen stoppen als hij op het spoor onderuit zou gaan of er niet op tijd weg zou zijn. Ik was al zo dichtbij dat het zelfs geen zin zou hebben om aan de noodrem te trekken. Hij had geluk dat hij extreem snel tussen de slagbomen slalomde. Anders had hij de overkant nooit op tijd bereikt."

Verhoogde hartslag
Noteboom was zo verontwaardigd door het levensgevaarlijke gedrag van de mountainbiker dat hij besloot om hem via Facebook aan te spreken. Hij schreef onder meer: ,,Wat dacht je toen de slagbomen naar beneden waren? Dat het fris is om stil te staan als je bezweet bent? Je dacht zeker niet dat ik geen mogelijkheid tot stoppen had." En ook: ,,Je dacht waarschijnlijk aan je eigen hartslag tijdens het sporten, maar niet aan mijn hartslag die plots omhoog ging bij het naderen van die overweg die jij al slalommend nam."

,,Ik kan niet zeggen dat ik in paniek was toen ik die fietser zo met zijn eigen leven zag spelen, maar ik voelde mijn hart toch enkele seconden sneller slaan", zegt Noteboom tegen Het Laatste Nieuws. ,,En daar staat nooit iemand bij stil: wat zo'n gevaarlijk gedrag met ons, treinbestuurders, doet. Hoe snel alles zich ook voor mijn ogen afspeelde, ik kon alleen maar denken: 'Laat ons hopen dat die fietser de overkant bereikt voordat ik er ben.' Hij had dood kunnen zijn."

  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”