Machtsstrijd binnen Merkel’s CDU: Jetzt geht’s los!
De strijd om de macht binnen de in crisis verkerende partij van de Duitse bondskanselier Angela Merkel is geopend. Nadat de eerste kandidaat voor het CDU-voorzitterschap zich vorige week al bekend had gemaakt, deden een tweede en derde dat vanmorgen. De huidige voorzitter vertrekt vanwege de taboedoorbrekende samenwerking van partijgenoten met de rechts-radicale AfD in de deelstaat Thüringen.
Een van de drie ‘kroonprinsen’ is Armin Laschet (59), minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Als vicevoorzitter van de CDU en verzoener geldt hij als favoriet voor het partijleiderschap.
Laschet krijgt ondersteuning van Gezondheidsminister Jens Spahn (39), die zijn plaatsvervanger wordt als hij het schopt tot CDU-leider. Een strategisch slimme zet, klinkt het. Laschet is populair bij christendemocraten van het grootstedelijke ‘liberale’ kamp, Jens Spahn bij het ‘conservatieve’ kamp. Samen kunnen ze beide kampen verenigen. ,,Wij willen ook jong en oud, de digitaal en normaal communicerende leden én die in het oosten en westen met elkaar verbinden’’, verklaarde Laschet vanmorgen bij zijn kandidaatstelling.
Identiteitscrisis
Met dat laatste doelde hij op de kloof tussen Berlijn en de vroegere DDR-deelstaten. Zoals Thüringen, waar de CDU begin februari tegen de partijregels in meewerkte aan een coalitie gesteund door de rechts-radicale AfD. De CDU verloor de afgelopen jaren veel kiezers aan de AfD. Dit vooral vanwege het “liberale” vreemdelingenbeleid van bondskanselier Merkel.
Dat beleid en de gang van zaken in Thüringen veroorzaakten een identiteitscrisis waarbij de ‘partij van het politieke midden’ zich afvraagt welke koers ze moet varen. Binnen de CDU klinkt een roep om de weggelopen kiezers terug te halen door op te schuiven naar rechts maar dat doet vrezen voor verlies aan de linkerkant.
Andere kandidaten
Aanvoerder van dat “rechtse kamp” is Friedrich Merz (64), de voormalige CDU/CSU-voorzitter in het Duitse parlement. Hij maakte als enige bekend ook een gooi te willen doen naar het bondskanselierschap. De jurist wil dat de rechtsstaat weer streng gehandhaafd wordt in antwoord op het opkomende rechts-radicalisme, verklaarde hij vanmorgen bij zijn presentatie.
Merz bereidde zich in de jaren tachtig met andere jonge conservatieve partijgenoten voor om de macht binnen de CDU over te nemen. Hij aasde op de post van secretaris-generaal maar die ging naar Angela Merkel. Hij is een fel tegenstander van haar vreemdelingen- en klimaatbeleid. De zestiger presenteert zich als vernieuwer en wil van de CDU weer een partij van de jongeren maken met wie een “generatiecontract” gesloten moet worden voor de toekomst.
De derde kandidaat is Norbert Röttgen (54), voorzitter van de Buitenland-commissie in de Bondsdag. Hij werd vroeger “Moeders slimste” genoemd vanwege zijn intellect en warme band met “Mutti” Merkel maar die ontsloeg hem in 2012 als minister van Milieu. Sindsdien wil Röttgen terug naar de top.
De CDU moet zich volgens hem herpositioneren en tonen dat ze een partij van het midden is. “Bij generaties maar ook bij de rolverdeling.’’ Röttgen twitterde vanmorgen dat ook hij het partijvoorzitterschap als team wil uitoefenen. “De tweede persoon daarin zal een vrouw zijn.’’ Daarmee reageerde hij tevens op kritiek dat alle drie ‘kroonprinsen’ mannen zijn.
Verkiezing
De verkiezing van de nieuwe partijleider vindt in april plaats. Grote vraag is of de uitverkorene ook de opvolger wordt van bondskanselier Merkel. Haar ambtstermijn verstrijkt eind volgend jaar. Merkel droeg het partijvoorzitterschap eind 2018 over aan Annegret Kramp-Karrenbauer. Zij verklaarde na de Thüringen-crisis te willen stoppen en Merkel ook niet meer te willen opvolgen als bondskanselier. Volgens haar werkt de scheiding van beide functies in de praktijk niet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Acht mensen opgepakt die mogelijk aanslag wilden plegen in België
De politie heeft acht mensen opgepakt - drie in Brussel en vijf in Antwerpen - die ervan verdacht worden een aanslag te willen plegen in België. Dat deelt het federaal parket, vergelijkbaar met het Openbaar Ministerie in Nederland, mee in een persbericht. ,,Er waren voorbereidende handelingen”, zegt Eric Van der Sypt, woordvoerder van het federaal parket. -
PREMIUM2
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
Zeker twaalf doden door brand op veerboot Filipijnen
Door brand op een ferry in het zuiden van de Filipijnen zijn woensdag zeker twaalf mensen omgekomen. Reddingswerkers hebben ongeveer tweehonderd opvarenden gered en nog zeven mensen worden vermist, zo laat de lokale gouverneur weten aan de Filipijnse nieuwszender ABS-CBN. Veertien mensen zijn naar een ziekenhuis overgebracht. -
President Suriname zaterdag voor medisch onderzoek naar Nederland
De Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi reist zaterdag naar Nederland voor medisch onderzoek. Hij doet dat op advies van zijn medisch team van Surinaamse en buitenlandse artsen, meldt zijn kantoor.
-
Italiaanse regering wil in lab gekweekt vlees verbieden
De Italiaanse regering wil dierlijk voedsel verbieden dat uitsluitend in het laboratorium is gemaakt, zoals vlees dat wordt gekweekt op basis van enkele dierlijke cellen. Volgens landbouwminister Francesco Lollobrigida garanderen zulke producten onvoldoende "kwaliteit, welzijn en bescherming van onze cultuur en traditie". -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
Met video
Dodelijke brand in Mexicaanse migrantenopvang: ‘Bewakers zagen rook, maar liepen weg’
Bij de grote brand in een detentiecentrum van de Mexicaanse immigratiedienst in Ciudad Juárez zagen bewakers het vuur wel, maar hebben de migranten niet bevrijd uit hun cel. Dat is te zien op een video. Er kwamen maandag zeker 38 mensen om het leven, tientallen anderen raakten gewond. De regering van El Salvador, waar een deel van de slachtoffers vandaan kwam, is woest.