Macron belooft Gele Hesjes belastingverlaging

De Franse president Macron heeft vanavond in een langverwachte toespraak verschillende maatregelen aangekondigd als antwoord op de maandenlange protesten van de Gele Hesjes. Zo gaat de belasting voor de middenklasse aanzienelijk omlaag en wil hij het makkelijker te maken om op lokaal niveau een referendum te houden.

Volledig scherm
Al 23 weken betogen de Gele Hesjes in Parijs © EPA

Een half jaar na het ontstaan van het protest van de Gele Hesjes, die al 23 weekenden op rij op de been zijn, presenteerde de Franse president Macron vanavond zijn langverwachte antwoord.  De toespraak van Macron was op maandag 15 april gepland, maar werd uitgesteld vanwege de brand in de Notre-Dame

In de langverwachte speech presenteerde hij een flink pakket aan maatregelen. Een belangrijke daarvan is de belastingverlaging die hij belooft voor de werkende middenklasse. Dat wil hij financieren door onder andere Fransen langer te laten werken voor ze met pension gaan en door belastingontduiking aan te pakken. In een gebaar naar Fransen buiten de steden die zich in de steek gelaten voelen door de overheid, beloofde Macron dat er gedurende zijn mandaat geen scholen en ziekenhuizen meer worden gesloten. 

Een vaak gehoorde klacht van de Gele Hesjes is dat er niet genoeg naar het volk wordt geluisterd. Ook daar kondigde de president maatregelen voor aan. Zo moeten er makkelijker referenda kunnen worden uitgeschreven op lokaal niveau en moet het verkiezingssysteem hervormd worden waardoor kleine politieke partijen een betere positie krijgen. Ook beloofde hij meer decentralisatie.

President Macron liet weten dat hij de ‘gerechtvaardigde eisen die aan de grondslag van het protest liggen', maar dat hij wil dat de openbare orde wordt hersteld. Volgens hem zijn de Gele Hesjes een onsamenhangende stroming die gekaapt is door geweldplegers. 

Volledig scherm
Emmanuel Macron tijdens zijn toespraak © AFP

Gele Hesjes

Een reeks prijsstijgingen van benzine en diesel was vorig jaar de druppel die de emmer deed overlopen. Fransen trokken massaal gele hesjes aan om te protesteren tegen de prijsstijgingen en omdat ze menen dat Macrons links-liberale beleid ten koste gaat van vooral de lagere middeninkomens. De accijnsverhogingen waren volgens de regering nodig om het autogebruik terug te dringen. Ze zijn door Macron snel weer ingetrokken in reactie op de massale betogingen, die steeds vaker uit de hand liepen. Ook schrapte Macron een belastingverhoging voor pensioengerechtigden en introduceerde hij een maandelijkse bonus van 100 euro om het minimumloon op te krikken. Toch was dat niet genoeg om de protesten in de kiem te smoren.

Volledig scherm
Gele Hesjes bij de Arc de Triomphe © EPA