Volledig scherm
Emmanuel Macron © AP

Macron: EU moet hervormen, anders dreigt Frexit

De Europese Unie moet zo snel mogelijk hervormen, anders dreigt na de Brexit ook een Frexit. Daarvoor waarschuwt de Franse presidentskandidaat Emmauel Macron (39) vanmorgen.

Quote

Het disfunctio­ne­ren van de Europese Unie is niet langer houdbaar

,,Ik ben pro-Europees en verdedig Europa omdat ik geloof dat de EU extreem belangrijk is voor Frankrijk", aldus Macron tegen de BBC. ,,Maar tegelijkertijd moeten we luisteren naar de boze en ongeduldige burger. Het disfunctioneren van de  Europese Unie is niet langer houdbaar."

De linkse liberaal ziet het - als hij aankomende zondag de presidentsverkiezingen wint - als zijn taak om de EU 'diepgaand' te hervormen. Hij zegt het zelfs als verraad te zien als hij dat nalaat. Macron lijkt met zijn opmerkingen in te spelen op de ontevreden en twijfelende Fransen, in een poging te voorkomen dat zij op zijn rivaal van het rechts-populistische Front National, Marine Le Pen (48), zullen stemmen. 

Favoriet

Macron is favoriet in de presidentsstrijd en staat ruim voor in de peilingen op Le Pen, die juist vol inzet op het anti-EU-sentiment en de kiezers een referendum over een Frexit heeft beloofd. Vanmorgen zijn de twee kandidaten begonnen aan de laatste week van de campagne.