Volledig scherm
© AP

Macron: ‘Europa was nog nooit zo in gevaar’

Het pleidooi van de Franse president Emmanuel Macron voor een sterkere Europese Unie kreeg vandaag bijval in buurlanden. Maar scepsis is er ook.

De Europese verkiezingen over een paar weken zijn beslissend voor de toekomst van ons continent, schreef Macron in een brief die hij in kranten in alle 28 lidstaten liet publiceren. ,,Nooit eerder sinds de Tweede Wereldoorlog is Europa zo noodzakelijk geweest. En toch was Europa nooit zo in gevaar.’’

Hij roept burgers op om nationalistische partijen die ‘niets te bieden’ hebben te mijden. Het ‘nationalistische isolationisme’ dat de Britten hebben gekozen, noemt hij ‘een valstrik’ die heel Europa bedreigt. ,,Wie heeft de Britten de waarheid verteld over hun toekomst na de Brexit? (...) Ondersteund door onjuiste informatie beloven profiteurs van de woede van alles en nog wat.’’

Eén asielbeleid

Quote

Wie heeft de Britten de waarheid verteld over hun toekomst na de Brexit?

Emmanuel Macron

Macron, die twee jaar geleden bij de Franse presidentsverkiezingen de nationalistische Marine Le Pen van Front National versloeg, pleit voor hervorming van de Europese Unie. Zo wil hij een speciaal agentschap oprichten dat lidstaten beschermt tegen cyberaanvallen en manipulatie van verkiezingen. Er zou een verbod op buitenlandse donaties aan politieke partijen moeten komen.

Om migratie in te perken wil hij een gezamenlijke grensbewaking en één asielbeleid voor alle landen binnen de Schengenzone. 

In weerwil van zijn kritiek op het isolationisme wil Macron - in een variant op het America First-beleid van Donald Trump - een Europees voorkeursbeleid invoeren voor strategische industrieën en overheidsorders. Strategische bedrijven moeten worden beschermd tegen vijandige overnames.

Afspraken over hogere defensie-uitgaven en criteria voor gezamenlijke militaire acties moeten Europa op militair gebied onafhankelijker maken. Daarnaast pleit hij voor een Europese klimaatbank om de overgang naar schone energie te financieren.

Macron stelt dat de EU meer is dan een markt. ,,Het is de Europese beschaving die ons verbindt, ons bevrijdt en ons beschermt.’’

Gele hesjes

Bij de Franse oppositie leverde het pleidooi van Macron, die in eigen land onder vuur ligt van de Gele Hesjes en weinig populair meer is, veel hoon op. ,,Macron staat helemaal alleen met zijn plannen voor een federaal Europa, voor een Europese renaissance, terwijl alle mensen in Europa hun nationale soevereiniteit terug willen’’, reageerde lijsttrekker Jordan Bardella van de extreem-rechtse Rassemblement National. 

Reacties uit buurlanden waren positiever. Zo uitte de Belgische premier Charles Michel zijn hoop op een ‘Europa dat vrijheid en democratie beschermt.’ Ook uit Duitsland kwam steun. Macron heeft ‘een krachtig signaal gegeven voor cohesie in Europa’, aldus vice-bondskanselier Olaf Scholz. ,,Het is belangrijk dat we soeverein en sterk staan en de wereld niet met ons laten sollen.’’

Ook de Europese Commissie is blij met de brief van Macron. ,,Wij leveren hetzelfde gevecht voor een Europese renaissance’’, aldus een woordvoerder.