Emmanuel Macron.
Volledig scherm
Emmanuel Macron. © AFP

Macron gaat buitenlandse imams weren

De Franse president Macron bindt de strijd aan met wat hij noemt ‘islamitisch separatisme’. Volgens hem krijgen radicale moslims en buitenlandse mogendheden te veel invloed in Franse stadswijken.

De president wil niet langer imams huisvesten die vanuit landen als Algerije of Turkije naar Frankrijk worden gestuurd. ,,Er zijn te veel imams die prediken tégen Frankrijk en die verwant zijn aan het salafisme of de Moslim Broederschap’’, aldus Macron.

Er zullen méér imams in Frankrijk zelf worden opgeleid. En de islamitische gemeenschap moet een certificaat gaan toekennen aan imams die zich gedragen ‘volgens de Franse wetten’.

Ook het onderwijs wordt aangepakt. De huidige buitenlandse taallessen worden allemaal afgeschaft. Nieuwe leraren van vreemde talen moeten straks verplicht Frans spreken en zullen allemaal worden gecontroleerd op hun aanpak en lesmateriaal.

Risicowijken

Verder komt er een wijkgerichte aanpak tegen radicalisering. De afgelopen twee jaar is daarmee al geëxperimenteerd in vijftien zogeheten ‘risicowijken’ waar extremistische moslims hun boodschap verkondigen. ,,In die periode hebben we daar 152 cafés, 15 gebedshuizen, 12 centra voor cultuur of sport en 4 scholen gesloten.’’

Macron noemde dat een succes en zei dat de aanpak in het hele land wordt ingevoerd. Daarvoor zullen extra agenten naar wijken worden gestuurd.

De aankondigingen van de president zijn een ommekeer in zijn beleid. Macron richtte zich sinds zijn verkiezing in 2017 vrijwel uitsluitend op economische en sociaal-economische kwesties. Vanaf dit jaar komen veiligheid en migratie centraal te staan. Maar Macron wil er ook voor waken om moslims te stigmatiseren, zei hij. ,,Het is niet makkelijk om je een Frans burger te voelen als de overheid niet altijd even liefdevol met je is omgegaan.’’

 1. ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’
  PREMIUM

  ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’

  Nu het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen wordt in Italië openlijk gesproken over fase twee. De fase van de herstart, maar nog voordat er een vaccin is. Wie kunnen het eerst weer naar buiten en hoe? Moeten we voorlopig anderhalve meter afstand houden en een mondkapje op? En zo ja, voor hoe lang? Nu is het vooral nog zaak mensen binnen te houden. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Belgische buschauffeur slachtoffer van ‘coronaspuger’ na klapband: ‘Nu thuis bang afwachten, met dochter die tot risicogroep behoort’

  Belgische buschauf­feur slachtof­fer van ‘coronaspu­ger’ na klapband: ‘Nu thuis bang afwachten, met dochter die tot risico­groep behoort’

  In de Belgische stad Sint-Niklaas is een buschauffeur slachtoffer geworden van een spuugincident. De bus had pech en toen de chauffeur aan de passagiers vroeg om het voertuig te verlaten, kwam het tot een zware woordenwisseling met één van hen. De passagier bespuugde de chauffeur en zette het daarna op een lopen. De politie is naar hem op zoek.