Macron verhoogt minimumloon met 100 euro per maand na protesten gele hesjes

VideoHet maandelijkse minimumloon in Frankrijk gaat in januari met 100 euro netto omhoog. Dat beloofde president Emmanuel Macron vanavond in een televisietoespraak als reactie op de protesten van de zogenoemde ‘gele hesjes’ de afgelopen weken.

Macron zei dat hun ‘boosheid’ terecht is en nam er zelfs deels verantwoordelijkheid voor. Hij zei zich te kunnen voorstellen dat het soms leek alsof hij ‘niets gaf’ om de problemen van zijn volk en dat zijn woorden soms pijn moeten hebben gedaan. Hij gaf toe dat hij in de afgelopen achttien maanden sinds zijn aantreden geen afdoende antwoord heeft kunnen geven op veertig jaar malaise.

De president veroordeelde wel het geweld dat sommige demonstranten gebruikten; volgens hem rechtvaardigt ‘geen enkele woede’ die misdragingen. Hij kondigde daarnaast meerdere maatregelen aan.

Zo gaan gepensioneerden die minder dan 2000 euro per maand ontvangen er niet op achteruit en is de verhoging van de premie voor sociale zekerheid voor 2019 van de baan. Bovendien beloofde hij de werkenden dat hun overuren niet langer worden belast en riep hij werkgevers op hun personeel een belastingvrije bonus te geven bovenop het salaris. Een belastingverhoging voor de rijken komt er echter niet.

Geen 180 graden

De president zei verder dat de hervormingen die zijn regering wil doorvoeren overeind blijven. ,,We zullen op de economische en sociale noodzakelijkheden reageren met stevige maatregelen’’, aldus Macron. ,,Door belastingen sneller te verlagen, door de overheidsuitgaven onder controle te houden, maar niet door 180 graden te draaien.’’

Hoe hij de plannen denkt te financieren, vertelde Macron niet. De beloofde lastenverlichting en inkomensverbetering gaan tussen de acht en tien miljard euro kosten, becijferde staatssecretaris Olivier Dussopt van begrotingszaken vanavond.

Daardoor dreigt het begrotingstekort voor 2019 opnieuw boven de grens van 3 procent uit te komen. De Europese Commissie zei vanavond dan ook de ontwikkelingen met argusogen te volgen. Het Franse begrotingstekort voor volgend jaar werd al geraamd op 2,8 procent; gevaarlijk hoog volgens de EU-richtlijnen.

Lees door onder de foto.

Volledig scherm
De Franse president Emmanuel Macron. © EPA

Plunderingen

Macron staat onder grote druk na nieuwe protesten en rellen afgelopen weekeinde. Opnieuw gingen meer dan 100.000 mensen de straat op om te demonstreren voor meer fiscale rechtvaardigheid en grotere koopkracht. Het was het vierde weekend op rij dat de beweging van de ‘gele hesjes’ opriep tot massale protesten.

In Parijs, maar ook in andere steden zoals Bordeaux en Toulouse, kwam het tot rellen, ondanks een enorm aantal veiligheidstroepen. Winkels werden geplunderd en auto’s in brand gestoken. De politie gebruikte waterkanonnen en traangas. Minister van Economische Zaken Bruno Le Maire sprak van een ‘ramp voor de handel’ en een ‘catastrofe voor onze economie’.

Lees door onder de foto.

Volledig scherm
Een demonstrant van de ‘gele hesjes’ in Parijs. © EPA

Veel winkeliers hadden uit voorzorg hun panden dichtgetimmerd en ook grote ketens zoals Galeries Lafayette en Printemps bleven dicht terwijl ze eigenlijk hadden gerekend op een flinke decemberomzet. Al met al hebben de protesten de winkeliers in totaal minstens een miljard euro gekost, becijferde de branchevereniging.

Ook de toeristen bleven veelal weg, meldden reisbureaus. Er waren 40 tot 50 procent minder reserveringen vergeleken met vorig jaar, liet de hotelbranche weten. Dat kwam door alle foto’s en nieuwsberichten van de rellen die de wereld overgaan.