Volledig scherm
Een rechtbanktekening van Peter Madsen (links) en de openbaar aanklager. © EPA

Madsen: 'Als ik was gebleven, waren we allebei gestorven'

UpdateDe Deense uitvinder Peter Madsen houdt vol dat de Zweedse journaliste Kim Wall door een ongeluk om het leven kwam, aan boord van zijn onderzeeër. Wel gaf hij tijdens de eerste dag van het proces in Kopenhagen toe dat hij het lijk in stukken heeft gesneden. 

Volgens Madsen hadden hij en Wall een 'prachtige avond die eindigde met een ongeluk'. Er was geen sprake van seks, verklaarde hij vanmiddag voor de rechtbank in Kopenhagen.  De 47-jarige uitvinder stelt dat er een drukprobleem ontstond in de cabine van de onderzeeër. Zelf was Madsen naar eigen zeggen buiten, en het lukte hem niet meteen om de luiken open te krijgen. 

Toen hij daar uiteindelijk toch in slaagde, trof hij Wall 'levenloos aan'. Hij zegt nog geprobeerd te hebben om eerste hulp te verlenen, maar dat het onmogelijk was om binnen te blijven. ,,Het risico bestond dat we dan een onderzeeër met twee doden zouden hebben."

Volgens persbureau AP maakt Madsen, gekleed in een donker t-shirt, jeans en blauwe sneakers, een welbespraakte indruk. De vragen van aanklager Jakob Buch-Jepsen beantwoordt hij grondig.

Ontkenning

Dat hij in eerste instantie loog over de dood van Wall, kwam omdat hij 'in volledige ontkenning' was. Over de boordradio van zijn onderzeeër had Madsen (47) de autoriteiten laten weten dat hij Wall op een eiland bij Kopenhagen had laten uitstappen. Later werd haar lichaam in stukken in de zee gevonden. 

Dat hij niet meteen de waarheid vertelde, had nog een reden. ,,Ik wilde niet met de hele wereld delen hoe Kim Wall aan haar einde kwam", zo citeert AP de Deense uitvinder. Wat voor ongeluk er precies gebeurd is, wilde hij donderdag tijdens de rechtszaak niet vertellen.

Volledig scherm
Aanklager Jakob Buch-Jepsen staat de media te woord voor het begin van het proces. © AFP

De zaak in de Deens hoofdstad trekt veel belangstellenden: media uit twaalf landen zijn afgereisd om verslag te doen. Wall, een 30-jarige journaliste, verdween nadat ze de duikboot van Madsen had bezocht voor een interview met de uitvinder. 

Tijdens de rechtszaak ging de aanklager ook in op de mentale toestand van Madsen. De Deen heeft volgens artsen narcistische en psychopathische trekjes, meldt de Deense krant Berlinske. Het is volgens hen moeilijk om inzicht te krijgen in zijn seksualiteit, die 'pervers' en ' heel afwijkend' zou zijn. Bovendien kent Madsen volgens het psychiatrisch rapport 'geen empathie of schuldgevoelens'. 

Ongeluk

Madsen wordt beschuldigd van het vermoorden van en in stukken snijden van het lichaam van Wall. Ook wordt hij verdacht van seksueel geweld. Madsen geeft inmiddels toe dat het lichaam van de journaliste aan boord van zijn onderzeeër in stukken heeft gesneden.

,,De verdachte ontkent vrijwillige doodslag, maar geeft toe dat hij de wet met betrekking tot de omgang met stoffelijke overschotten heeft overtreden'', zei advocate Betina Hald Engmark bij het begin van de zitting. In de Deense wet staat doodslag gelijk aan het bewust doden van een persoon. Er is geen verschil tussen moord en doodslag. Bij onvrijwillige doodslag gebeurt het doden niet expres.

De doodsoorzaak is nog niet vastgesteld, maar de aanklagers stellen dat Wall is overleden als gevolg van verwurging of het doorsnijden van haar keel. 

Dit artikel wordt gedurende de dag aangevuld.

Volledig scherm
Pers en toehoorders staan in de rij voor het proces. © REUTERS