Volledig scherm
President Nicolas Maduro © REUTERS

Maduro laat opnieuw 43 gevangenen vrij, in totaal nu 122

De Venezolaanse regering laat weer 43 gevangen vrij. Het totale aantal gevangenen dat gratie heeft gekregen sinds de herverkiezing van president Nicolas Maduro op 20 mei, komt daarmee op 122. Dat maakte de regering woensdag bekend op de nationale tv-zender VTV.

Onder de vrijgelaten gedetineerden zijn tien politieke dissidenten. De voorzitter van de grondwetgevende vergadering, Delcy Rodriguez, ontmoette hen op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze vroeg hen om niet over te gaan tot geweld.

De regering heeft geen namen vrijgegeven van de degenen die vrijgelaten worden. Ook is onduidelijk wanneer ze op vrije voeten komen.

Gewone criminelen

De gouverneur van het departement Merida, Ramon Guevare, heeft geholpen om de vrijlating voor elkaar te krijgen. Volgens hem zijn onder de gevangenen personen die hebben aangezet tot geweld tijdens de antiregeringsprotesten waarbij meer dan 160 personen omkwamen tussen 2014 en 2017.

Mensenrechtenorganisatie Foro Penal schatte het aantal politieke gevangen eerder al op 302. Maar onder de gedetineerden die nu zijn vrijgelaten, bevinden zich ook gewone criminelen, zegt FPV.

Kritiek op herverkiezing

De herverkiezing van Maduro is door andere landen fel bekritiseerd, omdat de stembusgang niet eerlijk zou zijn verlopen. Ook Nederland erkende de uitkomst niet. Volgens minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken waren het geen vrije en onafhankelijke verkiezingen. Veel Latijns-Amerikaanse landen riepen uit protest tegen de herverkiezing hun ambassadeur terug.

Maduro regeert Venezuela sinds 2013. Sindsdien gaat het steeds slechter met het land. Het land zit in een diepe economische crisis. De onvrede in het land is groot.

Volledig scherm
Begin deze maand werd ook al een groep gevangenen vrijgelaten. © EPA
  1. Wikileaks-oprichter Assange begint zaak tegen ‘gastheer’ Ecuador om nieuwe huisregels

    Wiki­leaks-oprichter Assange begint zaak tegen ‘gastheer’ Ecuador om nieuwe huisregels

    WikiLeaks-oprichter Julian Assange verblijft al ruim zes jaar in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Assange, ooit de strijder van het vrije woord, slijt zijn dagen in een kleine kamer. Grotendeels verstoken van de buitenwereld. Deze week maakte zijn Zuid-Amerikaanse ‘huisbaas’ zijn verblijf een stuk onprettiger, door de huisregels aan te scherpen. Assange pikt de inperking niet en stapt naar de rechter.
  2. Witte Huis zwijgt over gevolgen dood Khashoggi

    Witte Huis zwijgt over gevolgen dood Khashoggi

    Het Witte Huis heeft in een eerste reactie op de dood van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi geen mededelingen gedaan over mogelijke gevolgen voor Saoedi-Arabië. ,,De Verenigde Staten nemen kennis van de mededeling van het koninkrijk Saoedi-Arabië, dat het onderzoek naar het lot van Jamal Kashoggi vooruitgang boekt en dat het optreedt tegen de verdachten die tot nu toe zijn geïdentificeerd”, zegt het Witte Huis vrijdagavond in een verklaring.