Maker Buk-raketkinderbed past naam controversieel bed aan

De Russische meubelmaker, die onlangs voor commotie zorgde door een kinderbedje op de markt te brengen dat sterk lijkt op de lanceerinstallatie voor Buk-raketten, heeft de naam van het bedje aangepast. 'Op veler verzoek' wordt het Buk-raketbedje voortaan verkocht wordt onder de 'meer neutrale' naam Defender.

Volledig scherm
BUK-lanceerinstallatie © Hollandse Hoogte

Fabrikant Carobus is in Sint-Petersburg gevestigd. Het bedrijf verkoopt ook andere 'avontuurlijke' bedjes in de vorm van onder meer piratenschepen, snelle auto's en Harley-Davidsons. Maar de commotie komt toch vooral door het BUK-raketbedje. Volgens directeur Anton Koppel zijn er al zeker tien stuks verkocht van het bed, dat 11.000 roebel (omgerekend 155 euro) moet kosten.

,,Is dit een soort van grap ofzo?'' vroeg de Russische journalist Oleg Kashin zich al af op Facebook. ,,Ik zie niets abnormaals in dit kinderbedje'', verweerde directeur Koppel zich. ,,Sommigen worden arts, anderen worden bakker van beroep en weer anderen worden militair'', zegt de directeur tegen de Russische nieuwssite Fontanka.

BUK-lanceerinstallatie

Afgelopen week presenteerden internationale onderzoekers van het Joint Investigation Team (JIT) dat de Buk-raket waarmee MH17 op 17 juli 2014 werd neergehaald uit Rusland kwam. De raket werd afgeschoten vanuit een gebied in Oost-Oekraïne waar pro-Russische rebellen de scepter zwaaien. Na de beschieting is de lanceerinstallatie teruggekeerd naar Rusland.

Moskou wijst nog altijd met de vinger naar Oekraïne en wil dat de ramp met vlucht MH17 in juli 2014 'transparant en volledig' wordt onderzocht. Nederland en Rusland hebben vervolgens elkaar ambassadeurs ontboden en de betrekkingen tussen de twee landen zijn flink bekoeld.