Volledig scherm
De Italiaanse politie en voetbalautoriteiten zijn een onderzoek gestart naar antisemitische stickers met een afbeelding van Anne Frank, die door aanhangers van de Italiaanse club SS Lazio zijn geplakt. © twitter

Makers antisemitische Anne Frankstickers Lazio in beeld

De politie van Rome heeft meerdere verdachten op het oog naar aanleiding van antisemitische uitingen door fans van Lazio. Na de wedstrijd van zondag tegen Cagliari lieten ze stickers achter met daarop Anne Frank in een shirt van rivaal AS Roma afgebeeld.

Ook werden er spandoeken getoond met dezelfde afbeelding en antisemitische graffiti aangetroffen op het stadion. Er werd in Italië met afschuw gereageerd op de uitingen. ,,Dit zijn geen supporters, dit is geen voetbal. Dit is geen sport. Weg met de antisemieten uit het stadion," zei de voorzitter van de Joodse gemeenschap Ruth Dureghello op Twitter.

Er werd besloten dat voor aanvang van alle wedstrijden in de Italiaanse voetbalcompetitie komend weekend een minuut stilte wordt gehouden, terwijl er een passage uit het dagboek van Anne Frank wordt voorgelezen.

Na bestudering van de beelden van bewakingscamera's in het stadion zijn er zestien personen, onder wie drie minderjarigen, verdacht. Volgens persbureau Ansa wordt hen aanzetten tot rassenhaat ten laste gelegd.

'Domkoppen'

Lazio-voorziter Claudio Lotito rekent niet op een straf voor de club. ,,Voor de actie met de Anne Frankstickers zijn meerdere 'domkoppen' verantwoordelijk die niet weten wat ze aanrichten'', zei hij in de krant Gazzetta dello Sport. Lotito bezocht gisteren een synagoge in Rome waar hij als eerbetoon een krans had neergelegd. Die werd later door onbekenden in de rivier de Tiber gegooid.

De harde kern van Lazio, die zich Ultras Irriducibili noemt, heeft aangekondigd vanavond niet mee te reizen naar Bologna waar de ploeg een competitieduel speelt. Volgens de Gazzetta willen zij geen deel uitmaken van het ,,mediacircus'' dat naar hun mening is ontstaan. ,,Onze gebruikelijke manier van uiten als fans kan verkeerd worden uitgelegd door hen die Lazio en zijn fans willen beschadigen.''

  1. Voormalig Boeing-manager: Ramptoestel 737 MAX moest zo goedkoop en snel mogelijk de lucht in

    Voormalig Boei­ng-manager: Ramptoe­stel 737 MAX moest zo goedkoop en snel mogelijk de lucht in

    Boeings zorgenkindje, de 737 MAX, staat al bijna een jaar aan de grond. Bij twee ongelukken met het gloednieuwe toestel kwamen 346 mensen om het leven. Technische malheur zorgde keer op keer voor nieuwe vertraging bij testen met het vliegtuig. Vorige maand liet de vliegtuigbouwer weten het kalenderjaar met verlies af te sluiten. Voor het eerst in ruim 20 jaar ging Boeing voor 1 miljard het rood in. Nu blijkt dat ook bij de ontwikkeling van het toestel geld mogelijk een fatale rol heeft gespeeld, meldt televisieprogramma Zembla vanavond.