Volledig scherm
© AP

Making a Murderer's Brendan Dassey blijft toch in gevangenis

De Amerikaanse Brendan Dassey, bekend uit de documentaire Making a Murderer, blijft toch langer vastzitten. Via een federaal beroep is zijn vrijlating geblokkeerd, schrijft The Guardian. De nu 27-jarige man zit al tien jaar vast in de gevangenis. Hij zou morgen vrijkomen, in afwachting van de uitspraak van het hof.

Dassey kreeg in 2007 een levenslange gevangenisstraf omdat hij zijn oom Steven Avery in 2005 zou hebben geholpen bij de verkrachting van en moord op de jonge fotografe Teresa Halbach. In de documentaire Making a Murderer is te zien dat de toen 16-jarige Dassey de moord opbiecht aan rechercheurs.

De rechter besloot echter dat het verhoor niet op de juiste wijze is gegaan, omdat agenten beloofden dat hij ,,niets had om zich zorgen over te maken''. Daarnaast zeiden ze herhaaldelijk dat alles 'oké' was.

Er moet een nieuw proces komen, en Dassey zou dat in eerste instantie in vrijheid hebben mogen afwachten.

Motie
De procureur-generaal van Winconsin, Brad Schimel, zei maandag direct dat hij van plan was om een motie in te dienen om de vrijlating te blokkeren. De rechters hebben nu besloten dat ze wachten met de vrijlating van Dassey tot er besloten wordt wat er met de motie moeten gebeuren. Wanneer en of Dassey vrijgelaten wordt, is dus niet bekend. 

In de motie van Schimel zegt de staat dat Dassey in ,,uitvoerig detail'' had bekend wat hij gedaan had. Dasseys advocaten en William Duffin, de rechter die het bevel gaf de 27-jarige vrij te laten, zeiden echter dat hij dit niet vrijwillig deed.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement