Volledig scherm
© epa

Malaysia Airlines keert nabestaanden 5000 dollar per passagier uit

Malaysia Airlines geeft de nabestaanden van de slachtoffers van de ramp met de Boeing 777 in Oekraïne een voorschot van 5000 dollar om de eerste kosten te dekken. Dat zei de vertegenwoordiger van de Maleisische luchtvaartmaatschappij, Huib Gorter, vandaag bij een persconferentie op Schiphol. Gorter zei dat het bedrijf begrijpt dat het een dure tijd is voor de mensen die naasten zijn verloren bij de crash.

Volledig scherm
© NOS

De nabestaanden zijn gisteren al ondergebracht in een hotel. Voor hun verblijf daar hoeven ze ook niet te betalen. Malaysia Airlines heeft contact met alle nabestaanden van omgekomen passagiers, aldus Gorter. Er is met ze gepraat en zij zijn geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen.

De zorg voor de nabestaanden is voor Malaysia Airlines prioriteit nummer één. Zij kunnen volgens Gorter 'op enig moment' naar de rampplek. 'We willen de mensen er naar toe laten gaan. Van Kiev naar de rampplek is 500 kilometer. We zijn aan het uitzoeken wat de beste manier is om daar naar toe te reizen. 'Volgens Gorter willen nabestaanden ook graag naar de plek toe'.

Complexe operatie
Het is moeilijk terrein, dus logistiek een moeilijke operatie, stelt Gorter. De luchtvaartmaatschappij stuurt een vliegtuig vanuit Kuala Lumpur met hulpverleners naar Kiev in Oekraïne. Het vliegtuig en een aantal hulpverleners zal daarna doorvliegen naar Amsterdam om de nabestaanden bij te staan.

Op enig moment zal er een herdenkingsdienst komen voor de slachtoffers, zo zei Gorter. Details daarover zijn niet bekend.

Veilig gebied
Gorter noemt het een 'tragisch incident'. Volgens hem vlogen er meerdere vluchten op dat moment in het Oekraïense luchtruim. 'Het is een veelvoorkomende vluchtroute voor Aziatische bestemmen', vertelt hij.

Het gebied was op dat moment veilig verklaard. Een tweet van Flight Radar laat zien dat Singapore Airlines en Air India in de buurt van MH17 vlogen.