Volledig scherm
De Maleisische minister van Transport Loiw Tiong beantwoordt vragen op een MH17-herdenking in Putrajaya. © AP

Maleisië: Verdachten MH17 mogelijk eind dit jaar bekend

Maleisië verwacht dat de identiteit van de verdachten van het neerhalen van vlucht MH17 ‘eind van het jaar’ bekendgemaakt worden. ,,Ons is verteld dat het een kwestie van tijd is voordat ze worden berecht'', aldus transportminister Liow Tiong Lai vandaag.

,,Hopelijk eind van het jaar, of begin volgend jaar, volgt een beslissing wie we daadwerkelijk kunnen vervolgen'', zei Liow vandaag tegen journalisten tijdens een MH17-herdenking in de Maleisische stad Putrajaya, zo meldt persbureau Reuters.

'Criminelen'

Maleisië is één van de vijf landen uit het zogeheten Joint Investigative Team (JIT) dat strafrechtelijk onderzoek doet naar de raketaanslag op MH17. Volgens Liow zijn de conclusies van het onderzoeksteam helder. ,,We zijn ervan overtuigd dat we de verantwoordelijke criminelen kunnen identificeren en voor de rechter brengen.''

De uitspraken van de Maleisische minister zijn opmerkelijk. Het Nederlandse Openbaar Ministerie, dat de leiding heeft over het onderzoek, laat zich namelijk niet vastpinnen op een concrete planning. ,,Het onderzoek is nog in volle gang'', laat OM-woordvoerster Elsbeth Kleibeuker weten. ,,We gaan door tot de onderste steen boven is. Daar hebben we geen termijn aan verbonden.''

Getuigenoproep

Het is aankomende maandag drie jaar geleden dat een Boeing 777 van Malaysia Airlines werd neergeschoten boven een gebied in Oost Oekraïne dat in handen was van pro-Russische separatisten. Geen van de 298 inzittenden overleefde de crash.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het vliegtuig werd geraakt door een BUK-raket. Tot nu toe heeft het JIT zich nog niet uitgesproken wie er mogelijk achter de lancering zit. Onlangs deden nabestaanden van slachtoffers een emotionele getuigenoproep, in de hoop dat tipgevers uit Oekraïne zich melden.

Afgelopen week maakte Nederland bekend dat een eventueel proces plaatsvindt in een Nederlandse rechtbank. Vervolging voor een VN-tribunaal had de voorkeur, maar Rusland heeft daar een veto tegen uitgesproken.